Felháborodás övezi Orbán ezen kijelentését is

HírKlikk 2023. június 22. 19:45 2023. jún. 22. 19:45

Felháborodás fogadta Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában feltett kérdését, amely szerint „a németek majd befogják, vagonokba rakják, idehozzák, és itt kirakják azokat a menekülteket, akik nem akarnak önként Magyarországra jönni?” – írja a Kleine Zeitung.

Orbán Viktor ezzel tovább élezte az Európai Unió migrációról létrejött kompromisszumáról a vitát, és ehhez olyan képet választott, ami a nácik gyakorlatát idézi fel. A témával foglalkozó Kleine Zeitung Cseh Katalin EP-képviselő Twitter-bejegyzését idézi, amelyben a momentumos politikus Orbán szemére vetette, hogy újra „szégyenletes holokauszt-párhuzamokat” vont.

A lap emlékeztet arra, hogy a nácik ugyanis a zsidókat a megsemmisítő táborokba való deportáláshoz vasúti vagonokba zsúfolták.

A cikk röviden összefoglalta az EU-ban a múlt héten többségi döntéssel elért megállapodást, kiemelve, hogy annak egyik lényeges momentuma szerint azok az államok, amelyek nem akarnak menedékkérőket befogadni, minden ember után 20 ezer eurót fizethetnek megváltásként egy Brüsszel fennhatósága alatt álló alapba.

Lengyelország és Magyarország azonban ezt kategorikusan elutasítja, mert úgy látják, ez büntetés a számukra. A két országot leszavazták, ők most azt tervezik, hogy a június végén esedékes brüsszeli csúcson újra felvetik a kérdést.

A jobboldali nacionalista magyar miniszterelnök már korábban is újra és újra náci párhuzamokat állított fel. Egy májusi beszédében például Adolf Hitlert azon történelmi alakok közé sorolta, „akik az európai egységről álmodtak” – emlékeztetett a lap.