Ferenc pápa már megint "hülyeséget" csinált

Föld S. Péter 2019. április 19. 13:14 2019. ápr. 19. 13:14

Kilenc olasz, egy brazíliai, egy elefántcsontparti és egy marokkói rabnak mosta és csókolta meg a lábát az utolsó vacsorára (coena Domini) emlékező szertartáson Ferenc pápa a Róma közeli Velletri börtönében csütörtökön. A lábmosás szertartására kiválasztott elítéltek között volt keresztény és muzulmán, fiatalabb és idősebb is.

2013-as pápává választása óta Ferenc pápa ötödik alkalommal végzi a lábmosás szertartását börtönben: 2013-ban egy Róma közeli fiatalkorúak börtönébe ment Casal del Marmóba, majd 2015-ben a római Rebibbia börtönébe, 2016-ban a Róma közeli Pallianóba, tavaly a Róma központjában levő Regina Coeli-börtönbe. Míg elődei templomban, paptársaik lábát mosták meg nagycsütörtökön, Ferenc pápa rabokkal, betegekkel, menedékkérőkkel, férfiakkal és nőkkel, keresztényekkel és más vallásúakkal tette ugyanezt. 

Ne csodálkozzunk, ha idehaza a hivatalosságok azt gondolják, hogy a pápa már megint hülyeséget csinált. Rendes keresztény ember nem foglalkozik ilyen ostobaságokkal, inkább példát vesz azoktól, akik tudják, hogy milyen igazi kereszténynek lenni. Vagyis, nem támogatja a hajléktalanokat, a szegényeket, a menekülteket és úgy általában az üldözötteket, az elesetteket, hanem kioktat másokat arról, hogy mit jelent kereszténynek lenni.

Például azt, hogy Svédországban háziasított rénszarvasra vadászunk. Ez ugyan nincs benne a Bibliában, legalábbis, konkrét említés nem található róla, de ha valaki nagyon igyekszik, bele tudja magyarázni.

Rendes keresztény ember családbarát, ami a magyarországi értelmezésben azt jelenti, hogy a családtagjait minden módon segíti, akár úgy is, hogy őket pozícíóba és ezáltal jelentős anyagiakhoz juttatja.

Ferenc pápa, ahelyett, hogy mindenféle jöttmentek lábát mosná, példát vehetne azoktól a rendes keresztény emberektől, akik a keresztény kultúra egyik jelképének, a Notre Dame-nak a tragédiájakor is megtalálták a módját, hogy belerúgjanak az elesettekbe, a menekültek ellen uszítsanak, és a templomit elemésztő tűzben égi jelet lássanak. Más, ugyancsak nagyon keresztény emberek, akiknek szintén eszükbe sem jutna olyan hülyeség, minthogy megmossák idegen emberek lábát, vagy őket egyáltalán bármilyen módon segítsék, isten bosszúját vélték felfedezni a lángok fellobbanásában - szerintük a Mindenható így büntette a franciákat Trianonért.

Hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindent tanulhatna Ferenc pápa azoktól a rendes keresztény emberektől, aki ugyan magasról tesznek a tízparancsolatra, és különösen a lopás tilalmára történő utalást hagyják figyelmen kívül, de szívese oktatnak ki bárkit, és ha úgy adódik, akár  - Bayer Zsolthoz hasonlóan - „argentin libsi”-nek, vagy éppen „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak nevezik az egyházfőt.