Ha előnyét látná, Orbán már kilépett volna a Néppártból

NVZS 2020. január 16. 13:15 2020. jan. 16. 13:15

„Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz vészforgatókönyvvel készül arra is, hogy mit lépjen akkor, ha távoznia kell az Európai Néppártból. Ezért is kokettál a többi között Salvinivel, Kaczynskivel. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy az EPP-nek is az az érdeke, hogy ha Orbán távozik, azt arculatának megőrzésével tehesse” – fejtette ki portálunknak Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. Hozzátette: a Néppárt számára ugyanis a tavalyi választások után kialakult új Európai Parlament erőviszonyai miatt, még elkelhet a későbbiekben Orbán csendes támogatása.

„Mikor érdekelte utoljára Orbán Viktort a moralitás” – kérdezett vissza Horn Gábor, amikor azt tudakoltuk: szerinte miként lehetséges, hogy miközben Orbán idehaza súlyosan bünteti az egyik frakcióból a másikba átülni kívánó parlamenti képviselőket, addig a Fidesz szemmel láthatóan azon gondolkodik, hogy új pártcsaládot választ vagy akár gründol magának. „Nem hinném, hogy egy percig is zavarná ez a helyzet, amit egyénként azzal magyarázna, hogy nem ő változott, hanem a többiek” – tette hozzá, emlékeztetve a múlt heti sajtóértekezletén Orbán által ezzel kapcsolatban elmondottakra. Mint mi is beszámoltunk róla, Orbán azt mondta, hogy „szeretném, ha a Néppárt visszatérne a kereszténydemokrata gyökerekhez, de hogy visszatér-e, illetve, hogy elő tudjuk-e ezt segíteni, s hogy egyáltalán akarják-e a közreműködésünket ebben, az egyelőre nem világos”. Hozzátette, hogy ha nem kérnek a Fidesz közreműködéséből, akkor szerinte szükség lesz egy kereszténydemokrata valamire. De neki nem ez a célja, mert „vissza akarjuk terelni a Néppártot oda, ahol sikeres volt”.

Abban Horn biztos, hogy Orbán készül a vészforgatókönyvre, arra, hogy ha mennie kell, legyen hova. De a szakértő szerint, nem valószínű, hogy egyhamar választási helyzetbe kerül Orbán, mivel „el fog húzódni a Fidesz és a Néppárt közötti párbaj”. Szerinte akár a novemberi amerikai elnökválasztásig is kitolódhat a döntés, s persze kivárják, hogyan alakulnak az európai erőviszonyok, milyen irányba indul az Európai Unió, amely jelen pillanatban nehezebb helyzetben van, mint korábban volt.

Nagyon komoly politikai matematikai számolgatások folynak. A Néppárt azt mérlegeli, hogy miként jár jobban, ha elengedi Orbán kezét, ami után távoznak a fideszes képviselők („valójában nem tudjuk pontosan, hogy hány a fideszes és hány a – pártcsaládnál maradó – KDNP-s a kormánypárti EP-képviselők között”), illetve, ha ragaszkodnak hozzá. Mivel mind a két esetben lesznek pártok, amelyek távoznak az EPP-ből.

Az viszont biztos, hogy Orbán nem fogja megvárni, hogy kitegyék a szűrét. Ha a saját matekja azt az eredményt hozza ki, hogy erre sor fog kerülni, akkor 0 preventív intézkedésként – ő fog kilépni. Ennek előkészítését láthattuk már az elmúlt hetekben – mutatott rá Horn, aki szerint a Néppárt meg is fogja neki engedni az ilyen arcvesztés nélküli távozást, ugyanis érdekében áll, hogy megmaradjon a beszélőviszony, mivel előállhatnak olyan helyzetek, hogy jól jönnének majd külső szavazatok is.

Az, hogy hova, merre menne, mehetne Orbán, még nyitott kérdés. Az viszont biztos, hogy bármerre is megy, ha elhagyja a Néppártot, akkor jelentősen csökkenni fog az érdekérvényesítő képessége. Ami azt jelenti, hogy a magyar érdekérvényesítés marginalizálódik, hiszen a potenciális leendő partnerei az Európa-ellenes, EU ellen politizáló táborba tartoznak, s ennek az ereje – Orbán várakozásaival szemben – nem, hogy nőtt volna, egyenesen csökkent a tavalyi EP-választásokon. Így távol állnak attól, hogy befolyásolni tudják a fontos történéseket. Nincs igazi beleszólásuk azokba, s a fősodorral szembemennek. „Nem véletlen, hogy Orbán maga is kivár. Ha a kilépés és egy új csoporthoz való csatlakozás előnyösebbnek látszott volna számára, akkor már régen meglépte volna” – szögezte le.