Ha Kövérrel történne valami, Kocsis Máté a helyére lép

Föld S. Péter 2019. november 15. 06:21 2019. nov. 15. 06:21

Nem kell aggódniuk azoknak, akiknek tetszik Kövér László házelnöki tevékenységnek álcázott parlamenti ámokfutása. Ha a szilaj tekintetű házelnökkel valami történne, és már annyira sem lenne ura önmagának, mint ahogyan az mostanság gyakran látható, s a démonaival vívott harc végleg maga alá gyűri a nagybajuszos közjogi méltóságot, már megvan, hogy ki állhat, pontosabban ülhet a helyére. Kocsis Máté nem csak készen áll a feladatra, de alkalmasnak is látszik arra, hogy betöltse a Kövér helyén majdan tátongó űrt.

„Anarchisták sorakozó! Benyújtottuk a törvénymódosítást, lesz ára a parlamenti erőszaknak és trágárságnak.” Ezt a fenyegető üzenetet tette közkinccsé Kocsis frakcióvezető a Facebookon annak kapcsán, hogy nyolcadmagával benyújtották az „Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatukat. Hogy ebben a javaslatban mi van, azt most nem ismételjük meg, aki szeret szörnyülködni, hogy hová süllyedt Magyarország, az egy másik, szintén a témát taglaló cikkünkben bővebben olvashat erről. Itt és most legyen elég annyi, hogy Kocsis és társai megelégelték, hogy a magyar választók a fideszes képviselők mellett másokat is delegáltak a magyar országgyűlésbe, és ezen az őket viszolygásra késztető helyzeten most szeretnének változtatni.

Mert az erőszak és a trágárság kétségkívül nem illik egy parlament mindennapjaiba, de ha már rendet kívánunk vágni, akkor illendő volna valamit kezdeni a sunyisággal, az erővel való visszaéléssel, a demokrácia lábbal tiprásával és minden más, az európai értékek szempontjából vállalhatatlan jelenséggel.

Arra gondolunk például, hogy a fideszes többség gond nélkül megszavaz olyan törvényjavaslatokat, amelyeket egyéni képviselői indítvány formájába bújtatva, minden társadalmi és szakmai vitát mellőzve, az éjszaka leple alatt nyújtanak be. Megszavaznak olyan javaslatokat, amelyeket úgynevezett salátaként, azaz, egy másik, ártatlannak látszó csomagba rejtve ajánlanak a többi képviselőnek elfogadásra. Számos esetet idézhetnénk, amelyek legalább annyira súlyosak, mint a trágár beszéd, vagy a Kocsis Máté által erőszaknak nevezett, valójában performansznak minősíthető megmozdulás.

Kövér házelnök legjobb magyarországi tanítványa nyolcadmagával most az ellenzéki képviselők megregulázásra készül. Pedig, neki is tudnia kell, mint ahogyan bizonyára tanult emberként tudja is, hogy Hadházy Ákos és társai nem saját magukat képviselik a parlamentben. Magyar emberek küldték őket az országgyűlésbe, és Kocsis frakcióvezető valamint hét társa most épp ezen magyar emberek jogait kívánják korlátozni, az ő véleménynyilvánítási lehetőségeiket szeretnék a földdel egyenlővé tenni.