Harmadszor is arathat a szélsőjobboldal Kelet-Németországban

Nagy Mariann 2024. szeptember 21. 06:00 2024. szept. 21. 06:00

A szélsőjobboldali AfD várhatóan harmadik tartományi győzelmét aratja vasárnap a brandenburgi választásokon. A Berlint körülölelő tartományban a legfrissebb felmérések szerint a párt 28 százalékra számíthat, míg az SPD, amely jelenleg a miniszterelnököt adja, csak 27 százalékra. A kereszténydemokrata CDU 14 százalékot kaphat, míg a szövetségi kormánykoalíció másik pártja, a Zöldek, valamint a Balpárt várhatóan nem éri el az 5 százalékot, és kiesik a tartományi parlamentből. Ugyanakkor a Balpártból nemrég kivált BSW ebben a keletnémet tartományban is előretör és 13 százalékra számíthat.

Dietmar Woidke, a szociáldemokrata miniszterelnök jelenleg a pártjából, a CDU-ból és a Zöldekből álló koalícióval kormányoz. A Zöldek kiesése után az SPD és a CDU még együtt sem tudna kormányt alakítani, a koalícióra az egyetlen lehetőség a BSW lenne, miután a két nagy középpárt, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták következetesen elutasítják az együttműködést a szélsőjobboldali AfD-vel. A választások kimenetelétől függetlenül Woidke további miniszterelnökségét a megkérdezettek 59 százaléka támogatná, míg az AfD jelöltjét mindössze 16 százalék szeretné a kormányfői székben látni. 

A közelmúltban két másik kelet-német tartományban tartott választások előrevetítették ezt az eredményt. Türingiában az AfD 33 százalékos eredménnyel győzött, a második helyen befutott CDU csak 23,6 százalékot kapott, míg a BSW csaknem 16 százalékot. A kialakult erőviszonyok miatt a CDU csak az SPD-vel és a BSW-vel összefogva lenne képes kormányalakításra a tartományban, ahol eddig – két cikluson át – a Balpárthoz tartozó miniszterelnök, Bodo Ramelow kormányzott sikeresen. 

Szászországban az eddig kormányzó CDU ugyan ismét a legerősebb pártnak bizonyult, 31,9 százalékkal, de a szélsőjobboldali AfD alig maradt el tőle a maga 30,6 százalékával. A Balpárt, az NDK állampártjának utóda, kiesett a tartományi gyűlésből, de az e pártból az idén kivált, hasonló ideológiát valló tömörülés, a BSW 11,8 százalékot kapott. Ha a kereszténydemokraták ismét kormányt akarnak alakítani, vagy az SPD-vel és a BSW-vel, vagy utóbbival és a Zöldekkel kellene összefogniuk. Az Amerika-ellenes és Moszkva-barát BSW-vel való összeállást azonban Friedrich Merz, a CDU elnöke és a napokban megválasztott kancellár-jelöltje „nagyon, nagyon valószínűtlennek” minősítette. Szerinte arra lehetne lehetőség, hogy elfogadjanak ezekben a tartományokban kisebbségi kormányokat, és azokkal valamifajta együttműködést alakítsanak ki. A fő feladat – így Merz –, hogy megakadályozzák a Türingiában győztes AfD helyi vezetője, a különösen szélsőséges Björn Höcke miniszterelnökségét. 

A két és félmilliós Brandenburgot, amely körülöleli Berlint, és annak peremén van fővárosa, Potsdam, megpróbálták 1996-ban egyesíteni Berlinnel, de a tervek meghiúsultak. A várható választási eredmény csak megerősítheti a veszélyes irányzatot: visszaesnek az országot fennállása óta kormányzó középpártok és azok egyre nagyobb aggodalommal nézhetnek a jövő ősszel esedékes országos választások elé, amelyeken az eddigiek szerint ugyancsak súlyos jobbratolódás fenyeget. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom