Hiába a rekordösszegű felajánlás, Iványiék csak januárban jutnak a pénzhez

NVZS 2021. szeptember 28. 12:15 2021. szept. 28. 12:15

„Október elsején lesz negyven éve, hogy – nyolc év üldözés után – elismert és bevett egyházzá nyilvánította a MET-et a magyar állam, erre tíz éve jön a Fidesz, és azt mondja, hogy kezdjük nulláról, mintha nem léteztünk volna, és kapaszkodjunk fel a vallási egyesület szintjéről az elismert és bevett egyház szintjére” – mondta portálunknak Iványi Gábor. A lelkészt azzal kapcsolatban kerestük, hogy összesen mintegy 360 millió forinthoz jut az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség az adózók 1 százalékos felajánlásából. A pénz zöméhez januárban tudnak csak hozzájutni, de a NAV ennek ellenére, könyörtelen végrehajtást indított, két részletben 250 millió forintjukra tenyerelt rá. Az üldözésük „egyértelműen Orbán primitív bosszúja azért, mert nem tudnak térdre kényszeríteni bennünket, ráadásul a hiúsága is halálosan meg van sebezve” – mondta a lelkész.

A napokban kiderült, hogy ki és mennyi támogatást kapott az adózóktól az 1 százalékos felajánlásokból. Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség komoly összeghez jut ennek köszönhetően – mint az kiderül a MET honlapján olvasható összesítésből. Eszerint az Oltalom az idén – több mint hatezer adományozó felajánlásának köszönhetően – 45 300 580 forinttal támogatta a civil 1 százalékkal az egyesületet. Tavaly, a felajánlók száma 2000 körül volt, a felajánlott összeg pedig 16,6 millió forint. A MET pedig (amely az idén meglepő módon ismét gyűjthetett egyházi 1 százalékot) 315 244 974 forinthoz jut hozzá, köszönhetően annak, hogy több mint 39 ezer ember ajánlotta fel az adója egyházi 1 százalékát. Ezzel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség az ötödik az egyházak listáján a támogatásokat tekintve. A rengeteg támogatójuk – akiknek a lelkész nem győzi kifejezni a háláját – ellenállt annak a masszív kampánynak, amit a hatalom folytat ellenük jó tíz éve annak érdekében, hogy az adózók ne kínálják fel nekik az 1 százalékot – mutatott rá az egyházvezető.

A pénz csak januárban jön

Ennek ellenére, bajban van Iványi Gábor egyháza, amelynek szegedi iskolája tavasz óta fent a van a NAV adóslistáján, s a hatóság 250 millió forintos végrehajtást indított ellene. Ám – mint Iványi Gábor, az egyház elnöke emlékeztetett rá – ugyan a civil 1 százalékot az Oltalom szeptember 30-ig megkapja, az egyházit a MET majd csak  jövő év január 31-ig. A hatóságok azonban annak ellenére is rátenyereltek – két részletben – a 250 millió forintra, hogy tudják, várják a pénzeket – mondta Iványi.

Kérdésünkre, hogy miként tudják kihúzni január végéig, úgy reagált, hogy megszokták, hogy kicentizve élnek, korábban is kicsit hasonlóan volt  helyzetük. „S ha az ember számíthat a pénzekre, tud gazdálkodni”.

Tíz éve kínlódnak

Azóta kínlódnak, hogy tíz évvel ezelőtt elvették tőlük a kiegészítő támogatást – mondta, majd arról beszélt, hogy a hatalom azt kommunikálja feléjük, pereljenek, s a nyertes per után majd fizetnek. „Ez azonban aljasság, még a magyar Alkotmánybíróság is előírja mégpedig egy máig hatályos döntésével, hogy 2012 január elsejével helyre kell állítani az egyházi státuszukat, de erre nem hajlandók”. Merthogy ki akarták kényszeríteni, hogy a törvény erejével váljanak egyesületté, azaz induljanak ismét a nulláról, ám erre nem hajlandók. „Október elsején lesz negyven éve, hogy – nyolc év üldözés után –  elismert és bevett egyházzá nyilvánította a MET-et a magyar állam, erre tíz éve jön a Fidesz, és azt mondja, kezdjük nulláról, mintha nem léteztünk volna, és kapaszkodjunk fel a vallási egyesület szintjéről az elismert és bevett egyház szintjére”. Iványi szerint azonban még akkor sem vonatkozhatna a státuszt már elnyert egyházára az egyébként súlyosan diszkriminatív egyházi törvény, ha azt komolyan lehetne venni. Arra is kitért, hogy a hatalom arra sem hivatkozhat, hogy támogatottság nélküli, kamu egyház lenne a MET, hiszen a több mint negyvenezer adózó felajánlása ezt cáfolja.  

Az állam nagy adósuk
Iványi Gábor egy, a Hírklikknek korábban adott interjúban kitért arra is, hogy mennyivel tartozik – jogerősen – az állam a MET-nek, illetve, mennyivel „nem jogerősen”, milyen összegtől fosztották meg őket a 2011-es új egyházügyi törvénnyel? „Nem fillérre pontosan kiszámoltan, de reálisan az összeg körülbelül 7 milliárd forint. Ha megkapnánk, ennek jelentős részéből mi is rendbe tennénk a tartozásainkat. Ahogy tettük azután, hogy  a strasbourgi ítéletet követően megkaptuk a pénzt: akkor három hétig jól éreztük magunkat, minden adósságunkat kifizettük, s ezzel ismét a nullára hoztuk magunkat. Azután azonban megint elkezdődött a lassú eladósodás. 2017-től ugyanis a kormány a többi területre sem fizetett, pedig az idős-gondozásban, a szociális területen  korábban volt állami kompenzáció. Amúgy a strasbourgi döntésnek nem az volt az üzenete, hogy a visszamenőleges tartozást kell visszafizetni hanem az, hogy ne packázzanak velünk, ahogy tették”.

Orbán nekem ne lopjon!

Iványi nem kertel, az ami velük évek óta és most is  történik, nem más, mint „egyértelműen Orbán primitív bosszúja azért, mert nem tudnak térdre kényszeríteni bennünket, ráadásul a hiúsága halálosan meg van sebezve amiatt, hogy elutasítottam akkor, amikor azt ajánlotta, ha elárulom az SZDSZ-t, és mögé állok, akkor kapunk majd kiemelt támogatást. De én megüzentem, hogy nem állok mögé, és nekünk elég az a támogatás, mint ami törvényesen jár, nekem ne lopjon, ahogy a többieknek” – mondta a lelkész, aki s „szakítás” előtt annak ellenére keresztelte meg Orbán két idősebb  gyermekét, Ráhelt és Gáspárt, hogy Orbán református, a felesége, Lévai Anikó pedig római katolikus vallású. „Mi nem kapunk egyetlen fillért sem a templomtornyainkra, a templomaink renoválására, mi csak az államtól átvállalt feladatok után járó kiegészítő támogatást követeljük, az nem az ő jó szándékuktól függ, hogy adják vagy sem.

S hogy miként tudják kihúzni januárig, amikor hozzájutnak a több mint 300 millió forinthoz? Iványi lakonikusan annyit válaszolt, hogy nem tudja. „Soha nem tudom ezt előre, inkább azt mondom hogy a tapasztalat szerint a jóisten és a támogató barátaink megsegítenek minket”.

Mindenesetre továbbra is várják a támogatásokat. Aki úgy érzi, tud segíteni, a lehetőségeket itt találja.