Hidvéghi Balázs: Magyarország a szabadság hazája

HírKlikk 2019. december 3. 19:07 2019. dec. 3. 19:07

Magyarország sokkal inkább a szabadság hazája, mint számos nyugat-európai ország – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a XXI. Század Intézet konferenciáján kedden, Budapesten.

A Kitart-e a V4-ek egysége? című, a következő hét éves uniós költségvetéssel kapcsolatos érdekérvényesítés lehetőségeivel foglalkozó rendezvényen a kormánypárti politikus kifejtette: az előző brüsszeli vezetés rosszul tűrte a sokféleséget, és ebbe belebukott.

Most az eltérő véleményeket jobban toleráló vezető került az Európai Bizottság élére, amely így talán jobban megérti, hogy muszáj visszatérni a nemzetek Európájához – mondta, hozzátéve, óvatos optimizmussal tekintünk az új brüsszeli vezetésre.

Hidvéghi Balázs rámutatott, a történelmi helyzet összehozta a kelet-közép-európai régiót, így ma reneszánszát éli a V4-ek együttműködése, elsősorban a migráció és a mögötte meghúzódó föderalista-szuverenista ellentét kiéleződése miatt.

Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkára előadásában elmondta: a következő hét éves uniós költségvetés lesz a témája a december 12-13-i uniós csúcsnak, de a megállapodás akár jövő nyárig is elhúzódhat.

Ismertetése szerint korábban a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmük 1,16 százalékát fizették be a közös költségvetésbe. Ezt a legújabb finn javaslat 1,07 százalékra csökkentené. Így a kohéziós pénzek több mint 25 százalékkal, az agrártámogatás pedig 20 százalékkal csökkenne. Ezt szeretné Magyarország elkerülni – mondta az uniós költségvetési tárgyalásokat a magyar kormány részéről koordináló államtitkár.