Holtverseny – D.T.: Orbánt és Gyurcsányt börtönbe…

Németh Péter 2021. április 28. 09:01 2021. ápr. 28. 09:01

A címben lévő kifejezést most tessék szó szerint érteni. A kormány, és a Fidesz emberei sajátos küzdelembe kezdtek: igyekeznek relativizálni az áldozatok számát.

Mint tudjuk: Magyarország a koronavírus következtében életüket vesztett emberek számában, lakosságarányosan, az első helyre került. Immár a miniállam Gibraltárt is megelőzte, ami nem egy dicsőséges dolog. Nyilvánvalóvá teszi, hogy valami nincs rendben, valamit elrontottunk. Most vagy korábban, az egyre megy. Akár így, akár úgy: mindenképpen alapos vizsgálatra lenne szükség, hogy hol hibáztunk az elmúlt bő egy esztendőben, és mi az, amit a kormány hozott magával hibaként. Ez utóbbit is érdemes kettéválasztani: melyek azok a tényezők, amelyeket az elmúlt tíz évben elmulasztott a kormány kijavítani, és ehhez a szomorú statisztikákhoz hozzájárultak, és melyek azok, amelyek sokkal mélyebben gyökereznek. A jelenlegi hatalom persze nagyon nehezen mutogathat vissza: tizenegy éve kétharmaddal irányítja az országot, azt tehetett, amit akart. Azt is tett, de ebbe nem tartozott bele az egészségügy helyzetének feljavítása. 

Mellesleg: a Fidesz még most is szívesen használja a múltra való emlékeztetést; az elmúlt nyolc év kifejezését már nem használja ugyan, de előszeretettel emlegeti a 2010 előtti éveket. Újabban rázendítettek megint az erős kommunistázásra, annak ellenére, hogy Orbán már a 2018-as választások előtt azzal hergelte híveit, hogy most következett el az utolsó le- és felszámolása a kommunistáknak, a kommunista időknek. Hogy ez pontosan mit is jelent, nem tudjuk, de ismert: bizonyos szavak említése önmagában elegendő a szurkolótábor mozgósítására. Mindenesetre a jelek szerint – a párt fogalmi rendszere alapján – mégsem sikerült a kommunistákat kiüldözni a közéletből, hiszen immár naponta halljuk a múlt rendszerének embereiről szóló megnyilatkozásokat. Legutóbb például – Deutsch Tamás kommunistázott egy jó nagyot az ATV Csatt című műsorában, szabad utat biztosítva ebbéli indulatainak. De hát Deutsch az csak Deutsch, pontosan annyira kell komolyan venni őt, amennyire főnöke, Orbán Viktor komolyan veszi. Azt viszont aligha hiszem, hogy magától kezdett bele a címben említett holtversenybe. Azaz annak taglalásába, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt mennyivel többen haltak meg. Valaki kiszámolta neki – nem néztem utána, hogy helyesen-e –, hogy abban a hét évben 27 ezerrel több volt a haláleset, mint most.

Nem mennék bele most abba, hogy eleve tudománytalan egy ilyen összevetés, mert hát ennek a „holtversenynek” nem is ez a célja. D.T., mások által felkészítetten abba a versenybe szállt be, amely a jelenlegi, sajnálatos és talán szégyenletes világelsőségünket próbálja kiretusálni, átrajzolni. Ennek jegyében született meg az a táblázat, amely a vakcinákat sorrendbe állította, és azt mutatta: a Pfizertől haltak meg a legtöbben. Gulyás Gergely győzelmet is hirdetett: az orosz került az élre, megelőzve a második helyre szorult kínait. A nyugati vakcinák lemaradtak, a Pfizer pedig egyenesen leszerepelt.  Deutsch ebbe a küzdelembe hozott be egy új elemet; az „elmút nyóc év” halottainak számát. Ami persze, ha igaz is lenne, semmiképp nem menti a jelenlegi állapotokat, sőt: Deutsch implicite ezzel az összevetéssel elismerte, hogy a Fidesz-kormány szörnyű állapotokat hozott létre. Az ő felvetése tudniillik arra konkludált, hogy ha Gyurcsány a parlamenti felszólalásában a felelősök felelősségét, esetleges szabadságvesztésüket emlegette, akkor Gyurcsányéknak is börtönbe kell menniük, a hét éves kormányzása alatt elkövetett bűnök, azaz a 27 ezerrel több halott miatt.  Erősítsük meg még egyszer a Deutsch-féle tartalmat: egyszerre kellene börtönbe vonulnia Gyurcsánynak és Orbánnak.

Szegény Deutsch: mindig azt hiszi, hogy jól beszél, pedig csak holtversenyben van Kósa Lajossal.