Horn Gábor: Gattyán bizarr jelenség, de nem a Fidesz bábja 

NVZS 2021. december 21. 14:45 2021. dec. 21. 14:45

„Zavart okozhat Gattyán pártja és indulása, főleg az egyéni körzetekben, s ez akár az ellenzék, de akár a Fidesz oldalán is okozhat egyfajta elbizonytalanodást, ... ez pedig kihathat az országos végeredményre is, de nem hiszem, hogy a választásokig fel lehet építeni a pártját és őt magát” – summázta röviden a véleményét a „Gattyán-jelenségről” Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetőjétől arra kerestük a választ, vajon ez is olyan, mint a kamupártok, csak éppen nem az apróra hajt, hanem nagy pénzre? Mit eredményezhet a pártalapítása és miniszterelnök-jelöltként történő indulása? Mozgatja őt bárki is?

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Gattyán György, magyar milliárdos, pénteken az ATV Egyenes Beszéd című műsorában bejelentette, hogy pártja, a Megoldás Mozgalom elindul a tavaszi országgyűlési választásokon, ő maga pedig pártja miniszterelnök-jelöltjeként méretteti majd meg magát. Az ellenzék már korábban azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz érdeke lehet a milliárdos indulása a választáson, mert megoszthatja a szavazókat. Gattyán erre úgy reagált, hogy őt nem tudják megzsarolni, sem lefizetni. Ugyanakkor a hvg.hu korábban azt írta, hogy „60 milliárd oka" lehetett kormánypárti üzleteket kötni, s az is kiderült, hogy egy NER-közeli magántőkealap 900 millió forinttal szállt bele az egyik vállalkozásába.

Hogyan látja ezt az egészet a politikai elemző, aki korábban maga is otthonosan mozgott a választási kampányokban? 

„Elég bizarr ez az egész” – kezdte Horn Gábor. Aki szerint a Gattyán-jelenséget teszi furcsává, hogy sok pénzzel fel lehetett fújni a lufit, ami utána vagy kipukkadt, vagy sem. Láttunk már ilyet a régióban. Ezt hívjuk Babiš -jelenségnek. Igaz, a Csehországban miniszterelnöki pozícióig eljutott (de a legutóbbi választáson már vereséget szenvedett) Andrej Babiš nem pornómilliárdos, bár ő is fura körülmények között gazdagodott meg – emlékeztetett a Republikon Intézet vezetője. „Nem mondom, hogy erről van-e szó, de azt igen, hogy a régióban van ilyenre példa – persze Nyugat-Európában, a megállapodott polgári demokráciákban nem nagyon fordul elő.”

Az időt viszont nagyon rövidnek tartja, s mint kifejtette: a dolog komolytalanságát mutatja, hogy ha valakinek tényleg komolyak a szándékai, akkor nem a választás előtt három hónappal jelenti be az indulását. Még most sem lehet tudni, hogy a párt, amiről beszélt, egyáltalán létezik-e, s nem látszanak körülötte az úgynevezett hitelesítő emberek sem. Pedig, ha Gattyán komolyan gondolná az indulását, akkor éppenséggel összeszedhetett volna néhány tucat olyan embert, akiről tudjuk, hogy kicsoda – szögezte le Horn Gábor.

„Ami miatt inkább politikai játszmának gondolom, az éppen az, hogy miért csinál magából hülyét egy ilyen, láthatóan sikeres vállalkozó (egy pillanatra felejtsük el, hogy miből csinálta a pénzét). Gattyán jól tudja, hogy egy üzleti alapon működő vállalkozáshoz idő kell, emberek kellenek, akik eladják azt, s hálózat is kell hozzá” – folytatta az elemző. Horn szerint ez mind hiányzik Gattyánnál. Most két hét politikai szünet jön, s utána már csak három hónap marad, ennyi idő alatt pedig nem lehet felépíteni egy pártot. Mindebből Horn arra a következtetésre jutott, hogy a milliárdos vállalkozónak nem komolyak a szándékai.

Vajon mi motiválja a pornómilliárdost? – kérdeztük. A válasz: „Azt nem tudom, de a magam részéről nem hiszek összeesküvés-elméletekben. Nem gondolom, hogy megalapozott lenne, miszerint a Fidesz mozgatja a szálakat, én ennél függetlenebb fickónak gondolom Gattyánt.”

Horn sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a milliárdos üzletember meglátott egy területet, ahol el lehet adni valamit. Ez a digitális Magyarország, ami szerinte is jó dolog, csak azt tartja érthetetlennek, hogy ehhez miért kell egy politikai párt miniszterelnök-jelöltjeként bejelentkezni. Ennek semmi értelme nincs – húzta alá Horn Gábor. Arról nem szólva, hogy a magyar társadalom problémái között a digitalizáció egyelőre – sajnos – csak a sokadik a sorban. Ennél jóval komolyabb problémákkal küszködünk, a járványtól az oktatáson és az egészségügyön át egészen a gazdasági gondokig. Ezért Horn nem is hiszi, hogy meg lehet etetni a társadalommal azt, amit Gattyán kínál.

Probléma, hogy a felvetés együgyű („nem negatív értelemben”), ami azt jelzi, hogy még maga Gattyán sem gondolja komolyan – vélekedett Horn Gábor.

Tud-e ártani? – kérdeztük a Republikon Intézet vezetőjét. „Összességében legfeljebb minimálisan” – válaszolta. „A magyar választókat nem illik, nem szabad hülyének nézni és erre senkinek nincs is semmi oka.” Ebből is kiindulva Horn Gábor nem hiszi, hogy a választók tömegesen elfogadnák Gattyán ajánlatát. 

Ugyanakkor, ha a választás nagyon szoros lesz („s jelen állás szerint annak néz ki”), akkor az egyéni körzetekben néhány száz, de akár csak pár tucat szavazaton is múlhat a győzelem. S ha van helyben jól beágyazott embere Gattyánnak, akkor ezen eldőlhet az adott körzet. Azt viszont nem hiszi, hogy Gattyán és pártja eléri majd a parlamentbe jutás öt százalékos küszöbét. Annyi beleszólása viszont lehet a választásokba, hogy egyéniben zavart okozhat, s azzal akár még a végső eredményt is eldöntheti. Gattyán működhet úgy, mint a kamupártok: kap 0,5 százalékot, amin elbillenthet a végső eredmény. Azaz, ebben az értelemben zavart okozhat, az indulása. De ez akármelyik oldalnak kedvezhet, illetve árthat – vélekedett Horn Gábor.

Ami viszont biztos Horn szerint: a húzása felkeltette a figyelmet, jó a reklámértéke. A magyar társadalom jó része nem tudta, ki az a Gattyán nevű ember („nyilván többen nézték a pornóoldalait, mint ahányan ismerték a nevét”). Eddig nem volt része a magyar közéletnek, s most sem itthon él. Az indulásnak inkább reklám-értéke van Gattyán számára. Ugyan sok pénzbe kerül hetvenvalahány körzetben pártot szervezni, „de mennyibe került volna megvásárolni ekkora szerepelést?” – kérdezte Horn, rögvest levonva a tanulságot, miszerint ez nem is tűnik olyan rossz befektetésnek.

Horn szerint Gattyán annál függetlenebb figura, mintsem, hogy a Fidesz bábja lenne. De ne felejtsük el, hogy évek óta egy majdnem egy milliárdos adótartozási-vitája van a hatóságokkal, illetve, olyan üzleteket kötött az utóbbi időben, amelyek szálai el-elvezetnek – legalábbis a jelek szerint – Rogán Antalig is. „Nem Schmuck Andor szintjén vagyunk. Nem hiszem, hogy Gattyánhoz, a multimilliárdoshoz odamegy a Fidesz és megveszi” – vélekedett Horn. Szerint persze ilyenek még lesznek, meg talán már vannak is. Példaként említette az ISZOMM nevű formációt, Varga-Damm Andrea indulási bejelentését és Volner Jánost, akikről jobban el tudja képzelni, hogy mögöttük ott áll a Fidesz. „De Gattyánt ennél függetlenebb embernek gondolom, s bár soha nem találkoztam vele, nem is ismerem, de nem olyan szereplőnek tűnik, akit felhív a Rogán, hogy elengedjük az adótartozását vagy kap valami mást, s ennek fejében tegye, amit mondanak neki” – fejtette ki a Republikon Intézet igazgatója, Horn Gábor.