Jogászokra és média-tanácsadókra költenek a legtöbbet a külképviseletek

Zutyu 2021. november 8. 15:10 2021. nov. 8. 15:10

Két fontos nagykövetségünkön, Londonban és Washingtonban fizettek a legtöbbet helyi ügyvédeknek és média-tanácsadóknak. A londoni kirendeltségnek például, évi 15,7 millió forintért dolgozott egy brit média-tanácsadó cég.

Egy meglehetősen fura összesítésre leltünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján: Külképviseletek szerződései. Nem voltak túl frissek az adatok, ezért adatigénylést nyújtottunk be, amire frissítették a dokumentumot. Nem tudni, mi alapján pont ezeket a szerződéseket tették közzé, mert nyilvánvaló, hogy csak ilyen megállapodások segítségével nem nagyon lehetne működtetni a nagykövetségeket, de majd próbálunk további információkat szerezni.

Addig is nézzük, amit közzétettek. A legnagyobb összegű szerződést a londoni magyar nagykövetség kötötte 2019 novemberében, amikor még Habony Árpád fideszes „spin doctor” egyik legjobb barátja, Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezette a képviseletet. 15,7 millió forintnyi fontot fizettek ki a Firehouse Communications Ltd.-nek „Médiatanácsadási szerződés” keretében. A nagykövetség tavaly októberig dolgozott együtt a kommunikációs társasággal. Az ügynökséget Simon Brocklebank-Fowler vezeti, aki a honlapjuk szerint egykori diplomata.

De előszeretettel költ a londoni nagykövetség ügyvédekre, illetve közjegyzőre is. Mert a nem túl méretes listán még négy szerződéssel szerepel hazánk Nagy-Britannia-i képviselete. 2,2 millió forintnak megfelelő összeget kapott a DLA Piper UK LLP, ingatlanbérlettel kapcsolatos tanácsadásért. Ugyanilyen címen 581 720 forintot fizettek a Howard Kennedy LLP- nek, valamint 58 ezerért közjegyzőhöz mentek, és csaknem félmilliót költöttek ügyvédre. Hogy kinek és mit béreltek, az ezekből az információkból nem derül ki, de ebben az ügyben is próbálunk majd többet megtudni.

Öt szerződéssel szerepel a listán Magyarország ausztráliai nagykövetsége is. A Canberrában működő kirendeltség 183 ezertől 374 ezer forintig terjedő megállapodásokat kötött ügyvédekkel és egyéb tanácsadókkal munkaviszonnyal kapcsolatos feladatok ellátására.

Két szerződést kötött az utóbbi években a washingtoni magyar külképviselet: majdnem 11 millió forintért szerződtetett média-tanácsadásra egy céget, míg 2,4 millió forintnyi összeget ingatlan-tanácsadásért fizetett ki. Az amerikai médiaszerződéssel 2020. decemberében részletes foglalkozott a Szabad Európa is.

Testépítő, jazzrajongó, szereti a mákos bejglit és az uborkasalátát. Ő David Reaboi, a magyar kormány legújabb amerikai lobbistája. „Nemzetbiztonsági szakértőként főleg a Közel-Kelettel foglalkozik, származása miatt pedig odafigyel Magyarországra” – írta róla a Szabad Európa. Saját magát úgy jellemzi, mint aki „politikai hadviseléssel” foglalkozik. A Politico szerint „jobboldali Twitter-harcos”.

Abból, a korábbi normákat felrúgó, úgynevezett alternatív jobboldali közegből érkezett, amely elutasítja a hagyományos jobboldali konzervativizmus legnépszerűbb tanait és nagymértékben használja az internetet, ezen belül a közösségi médiát.

Az irányzat követőinek nagy szerepük volt abban, hogy Donald Trump 2016-ban amerikai elnök lett. Magyarország új washingtoni lobbistája ellenzője a muszlim bevándorlásnak, az „agresszív LMBT-nyomulásnak” és a Soros György vezette baloldali erőknek. További részletek itt találhatók.

A Buenos Aires-i magyar nagykövetség csak egy szerződéssel szerepel a listán: jogi és adóügyi tanácsokért havi 484 dollárt fizetnek egy helyi irodának.

A szerződéseket olvasva, további kérdések merültek fel bennünk. Például szeretnénk megtudni, miért van szükség méreg drága külföldi „szakértőkre” és ők, ezért a rengeteg pénzért, vajon milyen tanácsokat adhatnak a magyar nagykövetségeknek?