Kásler: teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

HírKlikk 2020. szeptember 21. 18:33 2020. szept. 21. 18:33

Mostantól a háziorvosok is koronavírus-fertőzöttnek minősíthetik a betegeket, de ilyenkor más szabályok érvényesek.

hvg.hu vette észre, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet dolgozott ki: Müller Cecília és Kásler Miklós úgy határozott, hogy a tünetek alapján, PCR-teszt nélkül a háziorvos is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket. 

PCR-tesztet abban az esetben kötelező kérni, ha a betegnek koronavírusra utaló tünetei vannak, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható. Akit viszont a háziorvosa csak a tünetei alapján minősített fertőzöttnek, tesztet nem végeztek el rajta, azt házi karanténba a hatóságok nem küldhetik, csak az orvos utasíthatja otthoni elkülönítésre - foglalta össze a lap. 

Három csoportot különítenek el:

Gyanús eset: ha valakinek láza van, köhög, nehezen veszi a levegőt vagy hirtelen elvesztette a szaglását, ízérzékelését. Vagy az orvos megállapítása szerint fertőzésgyanús. 

Valószínűsített eset: minden gyanús eset azzal a kitélellel, hogy az illető az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a COVID-19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható. 

Megerősített eset: akiknél klinikai mintavétel során kimutatták a vírust. 

Az egészségügyi ellátásban el kell különíteni a tüneteket produkáló igazoltan fertőzötteket azoktól, akik csak valószínűleg fertőzöttek, illetve azoktól, akik ugyan igazoltan fertőzöttek, de tünetmentesek. A tünetmentes fertőzötteket viszont nem kötelező egymástól távol tartani.

A megerősített esetek kontaktjait ugyan kötelező felkutatni, de a PCR-tesztet csak akkor muszáj elvégezni, ha valaki egészségügyi ellátórendszerben vagy tartós ápolási intézményekben került szoros kapcsolatba igazolt fertőzöttel.