Két forgatókönyv jöhet szóba az idei büdzsé kapcsán

HírKlikk 2023. november 26. 15:10 2023. nov. 26. 15:10

Több olyan új fejlemény is történt az elmúlt napokban az idei költségvetéssel kapcsolatban, amelyek felerősítik azokat a várakozásokat, miszerint a kormánynak a megemelt idei hiánycélt is nagyon nehéz lesz teljesítenie.

 A pénzügyi számlák adatai szerint az államnak nullszaldós gazdálkodást kellene elérnie a negyedik negyedévben, erre viszont eddig csak egyetlen alkalommal volt példa az utóbbi 30 évben. Ez szinte lehetetlen - mutat rá Csiki Gergely a Portfolio elemzője.  2023 tehát rendkívüli év lesz a költségvetés szempontjából: vagy azért, mert a kormánynak sikerül teljesítenie az új célt, vagy azért, mert az utolsó utáni pillanatban is lépnie kell majd.

Az első tíz hónap pénzforgalmi adatai azt mutatják, hogy az áfabevételek összességében stagnálnak, az elmaradást nem képesek más bevételek pótolni, a kiadási oldalon a kamatkiadások pedig látványosan el fognak szállni idén és a nyugdíjasokra is többet kell költeni a tervezettnél. A kormány csak úgy fogja tudni teljesíteni az új, 5,2%-ra emelt hiánycélt, ha az év utolsó két hónapjában az államkassza legfeljebb 680 milliárd forintos mínuszt hoz össze. Mindezek fényében két forgatókönyv jöhet szóba az idei büdzsé kapcsán:

  1. egy rendkívüli utolsó negyedéves teljesítménynek köszönhetően a kormány mégis teljesíteni fogja az 5,2%-ra emelt hiánycélt (elképzelhető, hogy a két jelentős kiadási tételben, a Rezsivédelmi Alapban és a Honvédelmi Alapban komoly megtakarítás keletkezik, és ezt nem is költi el a már-már szokásos év végi kiköltekezési hajrában),
  2. az utolsó pillanatban a kormány belátja, hogy az új cél is tarthatatlan, ezért ekkor tovább lazít a hiánycélon - kockáztatva ezzel az ország befektetői és hitelminősítői megítélését - és újabb kiigazításokról dönt. Ez utóbbi esetben nem kizárt, hogy a kormány – akárcsak tavaly - ismét kellemetlen karácsonyi ajándékot ad bizonyos szektoroknak különadó formájában.

A vártnál rosszabb idei folyamatok alapján az pedig biztosnak látszik, hogy a 2023 nyarán elfogadott 2024-es költségvetés is bajban van, az idei bázis miatt a jövő évi 2,9 százalékos hiánycél sem tűnik már reálisnak, külön intézkedések nélkül.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom