Kiesett a csapat, mégsem Debrecen, hanem Felcsút lehet az ország fővárosa

Föld S. Péter 2020. június 29. 11:53 2020. jún. 29. 11:53

Néhány nappal ezelőtt eljátszottunk a gondolattal, hogy akár Debrecen is lehetne Magyarország fővárosa. Nem légből kapott ez az ötlet. A kormányinfón Gulyás Gergely is említette, hogy volt ilyen terv. igaz, ő csak viccelt. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője viszont komolyan gondolta ezt a hülyeséget, más kérdés, hogy őt és a CÖF nevű törülést nem szokás komolyan venni.

Az viszont tény, hogy a Debrecen 2030 projekt keretében, ömlenek a milliárdok a cívis városba és hamarosan a Magyar Természettudományi Múzeumot is odaköltöztetik. Most azonban úgy tűnik, kútba esett a nagy ívű terv: a Debrecen futballcsapata 27 évi NB I-es lét után kiesett az első osztályból. S mivel Felcsút csapata, a Puskás Akadémia, fennállása óta először, dobogós helyen végzett, nem kizárt, hogy Orbán Viktor fejében megváltozott a koncepció.

A debreceni labdarúgásnak amúgy volt több sikeres korszaka is. A legutóbbi már a NER-hez kötődik. Bajnokságot nyert a csapat, nemzetközi kupákban szerepelt – igaz, ez utóbbiakban már kevesebb sikerrel mint a hazai pályákon. De volt ok az örömre, még akkor is, ha Kósa Lajos, volt debreceni polgármester kissé túltolta a biciklit. A 444-é az érdem, ők idéztek Kósa Lajos 2014 május elsején, a nagyerdei stadion avatóján elmondott gyújtó hangulatú beszédéből. „Játszottunk már az Európa-ligában, játszottunk már a Bajnokok Ligájában, most már tényleg azt mondhatjuk, hogy hol van az a Barcelona?! Csak a szerencsén múlik és a sorsoláson.”

Jogos volt akkor Kósa Lajos elragadtatása, akkor is, ha a Fidesz Bölcse akkor még bizonyára nem sejtette, hogy nem sok év múlva, egy magát csengeri örökösnőnek kiadó, vélhetően csaló illető 1300 milliárd forintos projektjével hozzák összefüggésbe. (Tényleg, hogy áll most az ügy? Kihallgatták már Kósa Lajost?)

Visszatérve a focihoz: úgy tűnik tehát, hogy szertefoszlik a nagy álom. Bárki beláthatja ugyanis, hogy olyan település nem lehet Magyarország fővárosa, amelynek nincs első osztályú labdarúgó csapata. Az, hogy Kósa Lajos szűkebb pátriájában nincs folyó, és értelemszerűen híd sem, pótolható. Lehet építeni metróvonalat, át lehet helyezni az Operaházat, a Budai Várat és az Országházat, valamint minden mást, amiben Debrecen jelenleg hiányt szenved, és amire egy fővárosnak elengedhetetlenül szüksége van. De NBI-es futballcsapat nélkül nincs esélye Debrecennek, hogy Magyarország fővárosa lehessen.

Vagy sürgősen vissza kell juttatni a debreceni csapatot az első osztályba (ehhez Orbán Viktornál kellene sikeresen lobbizni), vagy le kell számolni az álommal, és fel kell ajánlani a kandidálás lehetőségét Felcsútnak.