Kínai segédlettel verte át Orbán Viktor az egész országot?

Kardos Ernő 2020. július 3. 06:42 2020. júl. 3. 06:42

A világjárvány második hulláma novemberben indul be, de már ma nagy szükség lenne a koronavírus jelenlétét kimutató, megbízható tesztre. Szerkesztőségünk figyelmét Németh Károly arra hívta fel, hogy ma már nálunk is elérhető az a műszer, ami nyolc perc alatt kimutatja a vírus jelenlétét. A Norcros Hungary kft. tanácsadója azt is elárulta, hogy a honi egészségügy vezetői az olcsó, korszerű helyett, inkább a drága, de korszerűtlen gépeket vásárolják meg. A szakértő ezen kívül azt állítja, hogy az Orbán Viktor által a reptéren nagy nyilvánosság előtt átvett maszkokat nem pakolták ki, hanem néhány óra múlva külföldre szállították.

– Németh úr, ön telefonon keresett meg bennünket, hogy van egy kiváló vírustesztelő gépe, ami a világban nagy siker. Kétségtelen, a CNN is tudósított az említett műszer előnyeiről. Valójában mitől extra ez a gép?

– Ez a műszer nyolc percenként képes értékelni a vérmintát, de ha nagyobb létszámot kell vizsgálni, akkor tíz másodpercenként is képes kiértékelni a tesztcsíkot.

– Van erre bizonyíték?

– Németország három nagy tartományában vizsgálták be a műszert, és a dokumentumok szerint, 99.8 százalékos pontossággal felismeri a vírus jelenlétét. Mindezt három egyetemi intézet dokumentumai igazolják, szívesen megmutatom.

– Beszéltem hozzáértő szakértővel, aki szerint ennyire pontos gép nincs. Nem túlzás, amit állít?

– Egyáltalán nem, ellenőrizheti! Szakmai álláspont szerint, jelenleg a világon ez a legmegbízhatóbb műszer. Rendkívül egyszerű kezelni, nem feltétlenül szükséges hozzá a laboratóriumi háttér. Bőven elég egyetlen orvos és egy nővér, aki az ujjbegyekből vért vesz, és három csepp vérből analizál.

– Három csepp vérből a tesztcsík tíz perc alatt azt is kimutatja, hogy valaki fertőzött-e a koronavírustól, vagy valaha az volt?

– Maximum nyolc perc, de említettem, hogy bizonyos állásában a gép öt-tíz másodpercenként is képes ugyanerre. Minden tesztcsík kiértékelése megjelenik a monitoron, az eredmény egy papírcsíkon is átadható a páciensnek, de menthető pendrive-ra, vagy email segítségével, számítógépre továbbítható.

– Alátámasztható-e mindez további tudományos nemzetközi referenciákkal, orvosi szakvéleménnyel, vagy tudományos szervezetek ajánlásával?

– Természetesen, hisz' Magyarországon is regisztrálják a berendezést, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben, aminek az egyetlen értelme, hogy a műszer által végzett szolgáltatásért ne plusz 27, hanem mindössze 5 százalékos fogyasztási adót számoljanak. Épp ma várjuk az intézettől annak a szakértői anyagnak a listáját, amelyet csatolnunk kell az OGYI regisztrációhoz. Egyébként nem lennénk kötelesek Magyarországon ezt a műszert bejegyeztetni, vagy külön bevizsgálni, hiszen a nemzetközi vizsgálatok eredményeit – amikkel rendelkezünk – elfogadják az egész Európai Unióban.

– Bizonyára tudja, hogy portálunk nem foglalkozik orvosi műszerek reklámjával, viszont a világjárvány veszélye miatt, érdekelne, hogy itthon nem tudnák ezt a masinát felhasználni?

– Valóban, egyelőre nem kell a magyar állami egészségügynek. Pedig Svájc, vagy Spanyolország, illetve az Egyesült Államok közkórházai tíz-, százezer számra rendelik a műszert, a hozzá tartozó tesztcsíkokból pedig több tízmillió fogyott el. Ugyanis azt ma már mindenki tudja, hogy a kiújuló világjárvány megelőzésének, illetve a gyógyításának alapja a tesztelés. A hitetlennek elkönyvelt, de vírus által megfertőzött brit miniszterelnök, Boris Johnson kormánya is komoly tételt vásárolt. Egyrészt, mert a világ már tudja, hogy nincs még vége a világjárványnak, várhatóan november körül érkezik meg a második hullám. Rendkívül nagy segítséget jelenthetne a hazai kórházakban, vagy a szakrendelőkben.

– Lehet, hogy ez a gép nem tudja felvenni az árversenyt a hazánkba forgalomba kerülő kínai gépekkel?

– Ellenkezőleg, a győri önkormányzat 16 millióért vett egy úgynevezett PCR tesztelőt, miközben az általunk kínált masina ára ennek a töredéke, mindössze 8 ezer euro, vagyis alig hárommillió forint. No és mindössze 11 euróba kerül egy tesztcsík.

– Vagy nem bizonyítható, amit az önök által forgalmazott gépről állít, vagy ha mégis, akkor nem értem, hogy a magyar állami egészségügy miért nem az önök által kínált gépet veszi meg? Ön mivel magyarázza?

– Végigjártam a hazai szaktekintélyeket, köztük Merkely Béla professzort, de ajánlottam Müller Cecíliának, illetve több állami kórház igazgatójának. Amikor még nem volt itt a gép, csak a paramétereit ismertettem, akkor el voltak ájulva, és szorgalmazták, hogy mielőbb tárgyaljunk a kormánnyal. Csodálkoztak ugyan, hogy egy ilyen kaliberű gép ennyire olcsó, legalább a duplájára taksálták az árát. Beszéltem a budapesti Szlávik doktorral, illetve a pécsi Jakab Ferenc professzorral is.

– Ha valaki nem tudná, ők ma a legismertebb hazai szaktekintélyek, a téma igazi professzorai. Mit mondtak?

– Valamennyien dicsérték ezt a műszert, ők maguk mondták, hogy ez ma a „number one”, vagyis az első számú berendezés, a kor csúcstechnológiájának számít. Viszont a szakértők hatásköre kevés volt arra, hogy ezt a műszert megvegyék, vagy az állami intézményeknek alkalmazásra kiajánlják.

– Gondolom, az állami egészségügy vezetői azért rendelkeztek megfelelő befolyással. Ők mit mondtak?

– Semmit! Olyan érzésem volt, hogy túl olcsónak találják a berendezést. Talán komolyabban vettek volna, ha drágábban adom. Így ugyanis a közreműködők nem tudtak saját zsebre dolgozni.

– Az állami vezetőknek megmutatta a szaktekintélyek véleményét is?

– Természetesen, szinte mindenki le is írta, hogy ez egy remek műszer. Szlávik doktor és Jakab professzor magas fokúra értékelte, és dicsérte ezt a gépet, a két szakember e-mailje a mai napig megvan. Az volt az érzésem, hogy az állami vezetők azért nem akartak rendelni, mert ők ezen nem tudnak pénzt keresni. Vagy a legfelsőbb szinten már eldöntötték, inkább a 16 millióst veszik, s nem a 3 milliós műszert. De ez már politika, mégpedig a legfelsőbb szint.

– Gondolja, hogy a legfelsőbb szinten is probléma, hogy nem tudják a műszert túlárazni?

– Nem tudok másra gondolni. Hozzá kell tennem, hogy a gép forgalmazója 50 ezer tesztcsík megrendelése esetén, a gépet már ingyen adja.

– Miért nem az egészségügyi államtitkárt kereste, vagy a minisztert?

– Kerestem, de nem fogadtak. Kásler úr munkatársai csak ígérgettek, egyszer sem hívtak vissza.

– Ha az állami egészségügy vezetőinek nem kellett, akkor miért nem kereste a magánszolgáltatókat, ők biztosan nem ellenségei saját pénzüknek.

– A magánszolgáltatók ma 35 ezer forintot kérnek egy vírustesztért, ráadásul 24 órát várhat rá a páciens. Mi ennek töredékéért tudnánk tesztet produkálni, ráadásul – mint mondtam – mi nem egészen tíz perc alatt kézbe adjuk az eredményt. Mi azt is képesek vagyunk kimutatni, ha valaki korábban már átesett a vírusfertőzésen – ezt a ma forgalomban lévő masinák nem tudják.

– Ha így van, akkor a magánszolgáltatók miért nem veszik meg? Talán az állami területen még lehet korrupció – láttuk a lélegeztető géppel mit műveltek –, de a magánszférában is ez megy?

– Ők örültek ugyan az ajánlatnak, de visszautasítottak, mert hozzájuk nem járnak olyan sokan tesztelésre, hogy megérné a befektetés. Főleg, hogy már megvették a drága gépet is. Hozzájuk elsősorban maszkot szállítottam.

– Ön kínai maszkot importált a magyar állammal együtt?

– Persze, ott voltam, amikor Orbán Viktor átvette a kínai maszkokat, mert mi egy barátommal ffp 2-es, és ffp 3-as maszkokat fogadtunk.

– Esetleg látta a kínai gépben a világra szóló, Hajrá Magyarország, hajrá magyarok feliratot is?

– Igen, persze! És miközben a ceremónia zajlott, a háttérben egy vámtiszttel elkezdtem beszélgetni. Kérdeztem, hogy mikor csomagolják ki a kormányfő által átvett árut. A válasz az volt, hogy nem csomagolják ki, mert ez az áru máris megy tovább.

– Komolyan mondja, hogy az Orbán Viktor által nagy ovációval fogadott maszkokat nem pakolták ki? Ez nem vicc?

– Nem viccelek. Nem pakolták ki, a vámtiszt azt mondta, hogy átvétel után, a szállítmányt máris tovább viszik, egy másik országba.

– Tényleg csak megmutatták a magyar népnek, hogy van maszk és máris vitték tovább?

Igen, sőt, ezt azóta már többen is megerősítették. A vámtiszt később azt is elmondta, hogy négy olyan szállítmány volt, amit nagy csinnadrattával bemutattak a magyar népnek, de egyáltalán nem pakolták ki.

– Visszatérve az önök által kínált tesztre: nem lehet, hogy az is csak szemfényvesztés, mint a bemutatott maszk? Nem lehet, hogy az önök által kínált műszer sem olyan jó, mint ahogyan ön gondolja?

– Osztrák virológusoknak is megmutattam a műszert, hanyatt estek tőle. Néhány Ausztriában működő autós világcég, de a magyar leányvállalataik is rendeltek már belőle. Tehát a gép is jó, a tesztcsík is kifejezetten olcsó, ezért gondoltunk rá, hogy az idősek körében széles körű tesztelést lehetne végezni. Akár minden héten lehetne szűrni az idősotthonokban, hiszen ezen az áron elérhető a gép és a tesztcsík is, orvos pedig mindenhol akad.

– Viszont az önök masinája is kínai, nem?

– Kínában készül, de a konstrukció az német. Ezt a masinát az AIDS felismerésére fejlesztették, de amikor jött a Covid-19 nevű vírus, akkor átkalibrálták a műszert. És mert Németországban a legszigorúbbak az előírások az egészségügy területén is, ez a gép nálunk szintén komoly segítséget jelenthetne. Svájcban, az Egyesült Államokban százezres tételben rendelt az állam, de úgy tűnik, a magyar egészségügy vezetőinek, a magyar kormánynak nincs erre szüksége. Megveszik majd a 16 milliós kínai gépet, azon lehet saját zsebre is dolgozni. De azért garantálhatom, hogy a magyar magánegészségügyben borsos szolgáltatási árért – nem pedig ingyenesen – feltűnik majd a járvány megelőzésére alkalmas műszer.

(Természetesen keressük a cikkben szereplő személyeket, illetve a kormányszóvivőt, hogy az ügyről teljesebb képet adhassunk.)

Frissítés:

A cikkünk megjelenése után, Németh Károly ismételten megkereste szerkesztőségünket, és arról tájékoztatott, hogy ügyvédjével történt egyeztetését követően kéri, hogy az interjúnak azt a részét, amely az országba beérkező maszkokról szól, ne hozzuk nyilvánosságra – az esetleges támadások elkerülése érdekében.

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy szerkesztőségünk a Külügyminisztériumhoz és a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult, hogy tisztán láthassunk az ügyben.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom