Kiss Róbert Richard: azért jönnek a turisták Budapestre, mert kevés szebb, élhetőbb város van 

HírKlikk 2023. december 22. 15:05 2023. dec. 22. 15:05

Ahhoz, hogy az ember utazzon, két dologból az egyikre szüksége van, pénzre vagy időre – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kiss Róbert Richard, turisztikai szakújságíró, aki 178 ENSZ-tagállamban járt már. Kifejtette, ha valakinek van ideje, nem kell az utazáshoz pénz, mert vannak lehetőségek, amelyeket ki lehet aknázni. 

Mint mondta, ha ő utazik, annak már célja van, hiszen beszámolót készít, videókat, tudósításokat. „Az útjaim nagy része pozitív szaldós, a honoráriumból több bejön, mint ami kimegy, de ehhez kellett a 30 év tapasztalat a szakmában, öt-hat könyv, nemzetközi rutin. Nincs olyan hely, ahova ne mennék vissza, ami kimaradt az Afrika néhány országa, de hogy ez meglegyen erre kell idő és pénz.”

Kiss Róbert Richard szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató élenjáró abban, hogy méri, mennyi vendégéjszakát töltenek el, hol, melyik területen, mennyien fordulnak meg. „Ez utóbbit a cellainformációkon keresztül, amikor átlép valaki a határon kap egy üzenetet a telefonjára, de nem csak azzal a céllal, hogy tudja a tarifákat, hanem érzékeli a rendszer, hogy átlépte a határt. Ez bekerül egy rendszerbe, és ha az adott ország turisztikai szervezetei használják az adatokat, akkor továbbítja.”

Mindenkit megnyugtatott, hogy ez anonim adat, a jogszabályok azt nem teszik lehetővé, hogy adatokat is adjanak, de ha ebbe belegondolunk, a műholdak is állandóan figyelnek – tette hozzá. „Ezzel vagy együtt élsz, vagy az Amazonas dzsungelében próbálkozol, de ott is figyelnek a kamerák.”

A folyamatosan megjelenő adatok még a KSH-nál is precízebbek, mert az még kérdőívvel kérdezgette, hogy kinek, hány vendége volt, és ennek nagy a hibahatára – hasonlította össze a két rendszert. „Ennél precízebb adatot Európában nem találni, de talán Amerikában sem.”

Hozzátette, „onnan tudjuk például, hogy hány magyar volt Horvátországban, hogy a horvát idegenforgalmi hivatal ezeket az adatokat közli. Lehet, hogy nem pontos, de minden egyes helyen, ki kell tölteni egy nyomtatványt, és azon meg kell jelölni honnan érkeztél és ezt összesíteni lehet.” Nálunk lehúzzák az igazolványokat és két helyre kerülnek az adatok, az egyik nemzetbiztonsági célokat szolgál, a másik része a turisztikai marketinget segíti. Külföldön is lefénymásolják az okmányokat, csak nincs ilyen szoftver mögötte sok helyen – tette hozzá.

Ma már az airbnb-t sem lehet feketén csinálni, mert 5 perc alatt lebuknak

Nyilván van, hogy visszatérő vendégeket nem jelentenek be, tehát van hibahatár, de például Horvátországban olyan szabályt hoztak, hogy tíz százalék a hibahatár, nálunk az airbnb-nél öt százalék – mondta Kiss Róbert Richard arról, hogy mennyire nem lehet már kijátszani a rendszert.

Hogy mennyit költöttünk, az már más kérdés, mert bankkártya használat alapján lehet nézni, mennyi pénzt költöttünk el, de azt, hogy mennyi készpénzt visz valaki, és azt költi el, csak becsülni lehet – mondta.

„Azt figyelembe véve, érdekesek az adatok, hogy egy évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy a rezsidémon el fogja vinni a turizmust, most pedig azt látjuk, hogy a belföldi és a kifelé irányuló turizmus lényegében rekordközeli helyen van, két százalékkal vagyunk elmaradva, de még nincs itt a karácsony és szilveszter” – tette hozzá Kiss Róbert Richard.

Három okból szeretnek idejönni a turisták

Kevés jobb, szebb, élhetőbb város van Európában vagy akár a világon, mint Magyarország fővárosa, látni, hogy milyen az épített örökségünk, a Duna part, a Halászbástya, a Vár, a Hősök tere, látni azt, hogy milyen izgalmas gasztronómiai kavalkád van, milyen érdekes programok várnak itt – sorolta a szakember Budapest értékeit. Hozzátette, az is nagyon fontos, hogy biztonságos, este 11-kor is haza lehet menni egy koncertről, kicsi a valószínűsége, hogy szervezetten bántanak valakit, persze zsebtolvajlás van, és olyan részek, ahova nem kell menni, de ha a világ jelentős részét nézzük, akkor ez jó. „És ár-érték arányos, mert ami nekünk drágának tűnik, azt az ide érkező turista gond nélkül kifizeti.”

Az, hogy Budapesten nincs egy üzleti negyed, felhőkarcolók, modern rész, ez a fejlődés gátja, és az idegenforgalomnak is jót tenne, mert látják, hogy egy dinamikus, fantasztikusan növekvő város – fogalmazott. „Már nem egy Mol-toronynak kellene lennie, de az, hogy hol legyen, arra csak akkor tudok válaszolni, ha minden részletet ismerek, mert az másik kérdés, hogy alkalmas-e az adott terület erre.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom