Lantos Gabriella: a Sinopharmot gyártó oltóanyaggyár pont annyira felesleges, mint a Fudan

Millei Ilona 2021. szeptember 14. 16:35 2021. szept. 14. 16:35

Azt legitim szempontként el lehet fogadni, hogy egy ország önellátó legyen vakcinákból. Amit nem lehet elfogadni, hogy az 55 milliárdból felépülő Nemzeti Oltóanyaggyárban Sinopharmot kell gyártani. Ennek az ég egy adta világon semmi értelme nincsen, pont annyira felesleges, mint a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút. Ez csak a kínaiaknak jó – véli Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa. Szerinte sokkal inkább a magyar tudós, Karikó Katalin közreműködésével készült, a világ legjobb koronavírus elleni vakcináját, a Pfizert kellene ott gyártani. De lehet, hogy a magyar oltóalapanyag-gyár nem is alkalmas ennek a gyártására.

– Szeptember 5-én tették le az alapkövét az 55 milliárdból megépülő Nemzeti Oltóanyaggyárnak Debrecenben, ahol koronavírus elleni vakcinát, valamint a Magyarországon kötelező és ajánlott oltásokat is előállítanak majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 31-én azt is bejelentette, hogy átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját. Szükségünk van ilyen oltóanyaggyárra? 

– Arra, amit meg akarnak valósítani, semmiképpen nem, hiszen Európában sehol sem lehet majd eladni majd az ott gyártott Sinopharmot. Ha pedig a fejlődő világban akarnák eladni, azt, amit ők megvesznek nem Budapestről fogják importálni. Ezért ennek így az ég egy adta világon semmi értelme nincs, pont annyira felesleges, mint a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút. Ez csak a kínaiaknak jó, nyilván az ő pénzükből építjük.

– Az építésének szükségességéről György László gazdasági szabályozásért és stratégiáért felelős államtitkár azt mondta: a Fidesz-kabinet már 2017-ben döntést hozott az új nemzeti oltóanyaggyár építéséről, amikor híre-hamva sem volt a koronavírus járványnak, de most mégis a koronavírus-járvánnyal igazolta annak szükségességét. 2017-ben indokolt volt a Fidesz döntése?

– Én sem azt mondtam, hogy oltóanyag-gyárra nincs Magyarországnak szüksége, hanem azt, hogy abban nem Sinopharmot kell gyártani. Magyar tudós közreműködésével készült a világ legjobb koronavírus elleni vakcinája, a Pfizer, azt kellene gyártani. Annak a piaca korlátlan. De hát nem ez a prioritás.

– De szó volt róla, hogy esetleg azt is gyártanak majd. Ez teljesen dugába dőlt?

– Nem tudok róla, hogy bármilyen lépések is történnének ebbe az irányba. Az mRNS vakcina egy sokkal fejlettebb technológia, lehet, hogy a magyar oltóalapanyag-gyár nem is képes, vagy nem is alkalmas ennek a  gyártására.

– Müller Cecília május 17-én azt mondta, a magyar koronavírus elleni vakcinához azt a törzset használják fel, ami jelenleg Magyarországon a lakosság körében kering, így olyan oltóanyagot tudnak kifejleszteni, ami „a magyar emberek számára a leginkább hatékony”… 

– Ez egy óriási tévedés, a mutánsok ugyanis – ahogy mindannyian látjuk – nagyon gyorsan fejlődnek ki. Ha arra fogják ezt az oltóanyaggyárat kondicionálni, hogy a Delta mutánsra legyen alkalmas, akkor már egy év múlva semmire sem lesz használható a termék, sőt, még eladható sem lesz. Pont azért kellene mRNS vakcinákat fejleszteni, mert azokban körülbelül egy hónap alatt ki lehet cserélni a vírus genomját, és akkor bármilyen mutáció ellen alkalmassá tehetők. Tudományos szempontból is teljesen tévút ez a Sinopharm-oltóanyag-gyár.

– György László szerint az oltóanyag-gyárról szóló döntést a patrióta szemléletmód alapozta meg, aminek lényege bizonyos területeken az önellátás, ami különösen válsághelyzetben fontos. Önellátó tud lenni egy ország vakcinákból? 

– Akár tudhatna is. Nem a koncepcióval van a baj. Azt el lehetne fogadni, az egy legitim szempont, hogy legyen egy ország önellátó vakcinákból. Azt nem lehet elfogadni, hogy önellátók leszünk a világ legembertelenebb, legkevésbé eladható és leggyengébb vakcinájából. Senki, vagy csak nagyon kevesen fogják ezt az oltást Magyarországon fölvenni, mert már a harmadik oltásként sem lehetett használni. Itt keletkezni fog egy olyan oltásmennyiség, amelyik majd senkinek sem kell.