Már az őt kétharmados győzelemhez segítő tanácsadó szerint is túl régen van hatalmon Orbán

HírKlikk 2023. július 5. 18:40 2023. júl. 5. 18:40

„Orbán Viktor már túl régen van hatalmon” – így látja  George Birnbaum politikai tanácsadó, a modern populizmus egyik keresztapja, aki többek között Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is hatalomra segítette 1996-ban, illetve 2010-ben. Birnbaum Jeremy Thorpe-pal, a BBC kelet-európai tudósítójával beszélgetett.

Birnbaum az egyik tanítványa és volt üzlettársa Arthur Finkelstein matematikusnak, aki újra feltalálta Amerikában a politikai kampányt, és 1972-ben Richard Nixont, majd még több más republikánust segített hatalomra. A páros 2008-ban kezdett Orbán Viktornak dolgozni, és Orbán jobboldali pártja, a Fidesz 2010-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a választáson.

Három évvel később, a következő választás közeledtekor úgy döntöttek, hogy Orbán Viktornak új ellenség kell, olyan, akiről el tudja hitetni a magyarokkal, hogy félniük kell tőle.

Finkelstein és Birnbaum több kutatás és felmérés után Soros György akkor 85 éves amerikai milliárdost és filantrópot választotta ki a szerepre, mint aki tökéletes célpontot jelentett. Orbán Viktor pedig azóta is szüntelenül démonizálja Sorost – emlékeztet a BBC. „Soros jó célpont volt. Mert Magyarországon elég sok ember nem kedvelte azt az elképzelést, hogy ez a milliárdos a függöny mögött ellenőrzi a politikát, szinte mint valami Oz, a varázsló” – mondta Birnbaum.

Birnbaum 2015-től nem dolgozott Orbánnak. Akkortól a magyar miniszterelnök új ellenséget talált: a muzulmán migránsokat. Soros az év szeptemberében azt javasolta, hogy az EU fogadjon be nagyszámú menedékkérőt, és a magyar vezető hamar felfedezte a „Soros-tervet”. Bármennyire hihetetlen is, a zsidó filantrópot azzal vádolta, hogy összeesküvést sző, amelynek célja, hogy muzulmán migránsokkal tegye tönkre Európát. És ez az idea már teret szerzett „a nagy lakosságcsere” elmélet címszó alatt az európai politika szélsőjobboldalán.  

Sok magyar világnézetében a zsidók és a cigányok helyére lépve, a migránsok foglalták el a félelmetes „mások” helyét. Soros démonizálása pedig Magyarországról elterjedt a világon.

Orbán Viktorral kapcsolatban Birnbaum elmondta: legalább tíz éve, hogy legutóbb beszéltek egymással. Amikor először találkoztak, csodálta Orbánt, „mint intellektuálisan nagyon okos egyént, olyan embert, aki mélyreható ismeretekkel rendelkezik a gazdaságról és a politika más területeiről… és az ilyen igen ritka”. Most azonban úgy látja, hogy Orbán Viktor már túl régen van hatalmon. A magyar miniszterelnök 2015-ben azt mondta: „Minden migráns potenciális terrorista, 2022-re pedig eljutott odáig, hogy azt mondta a támogatóinak: ’nem akarunk kevert fajú nép lenni’” – mutatott rá Birnbaum, aki  határozottan nem ért egyet a két kijelentéssel.

Birnbaum bírálói azzal érvelnek, hogy a politika polarizációt szít, de mi lenne ennek az ellentéte? – kérdezte tőle Thorpe. A válasz: „A legjobb vezető az, aki nem a vitáinkra, hanem a közös céljainkra emlékeztet bennünket. Ez nem az ideológiáról szól, hanem arról, hogybiztosítsuk: valóra válna az emberek reményei és álmai”.