Már meg is választották Hadházy utódját

NVZS 2019. július 4. 10:40 2019. júl. 4. 10:40

„Minden szervezeten belül előfordulnak problémák, s vannak átalakulások” – reagált a Mindenki Magyarországa Mozgalomról érkezett negatív hírekre Kész Zoltán elnökségi tag, akitől megtudtuk, hogy a tegnapi elnökségi ülésen a távozott két tag helyét be is töltötték: a mozgalomban eddig is komoly munkát végzett Kaltenbach Jenő és Üveges Gábor lett a héttagú vezető testület két új tagja. Márki-Zay Péter csacsiságnak mondta a jobbratolódást, mint leszögezte: „a deklaráltan jobb- és baloldali emberekből álló mozgalomban éppen hogy nincs helye annak, aki nem tudja elfogadni a baloldali pártokkal való együttműködést”. Hadházy Ákos lemondott ugyan alelnöki és elnökségi tagi posztjairól, de a mozgalomból nem lépett ki – erősítette meg portálunknak.

A Népszava terjedelmes cikkben írta ma meg, hogy személyi, szervezeti és ideológiai ellentétek alakultak ki a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester irányította Mindenki Magyarországa Mozgalmon belül, meg nem nevezett alapító tagra hivatkozva a lap egyenesen azt állította, hogy a szétesés szélére került az MMM. Ami tény: lemondott alelnöki és elnökségi tagi posztjáról Hadházy Ákos. Ő egyébként a második a sorban: korábban Ábrahám Júlia is távozott az elnökségből.

„A szerdai elnökségi ülésen értesültünk arról, hogy Hadházy Ákos lemondott” – mondta a Hírklikknek Kész Zoltán elnökségi tag, korábbi veszprémi országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott: „ebben semmi extra nincs, minden szervezeten belül előfordulnak problémák, vannak átalakulások, de ezzel az élet megy tovább, ahogy nálunk is: már tegnap ismét héttagúra bővítettük az elnökséget”.  A vezető testület tagja lett Kaltenbach Jenő jogtudós és Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, kik már eddig is sokat dolgoztak a mozgalomban.

Márki-Zay Péter elismerte, hogy „nyilván volt klikkesedés, hiszen – ha úgy tetszik – Hadházy Ákos és Ábrahám Júlia külön csoportot alkotott az elnökségen belül, az utóbbi időben nem is nagyon vettek részt a munkában”. Kifejtette, hogy Hadházyval egyetértenek az értékrendet tekintve, „mind a ketten keresztény konzervatívok vagyunk, a különbség az, hogy ő nem tudta elfogadni bizonyos emberek személyét az operatív vezetésben”. Hozzátette: „én azt vallom, hogy itt együtt kell dolgozniuk azoknak, akik egyetértenek az alapelvekben”.

„Csacsiság, hogy jobbra tolódott volna az MMM, a deklaráltan jobb- és baloldali emberekből álló MMM-ben éppen hogy azoknak nincs helye, akik nem tudják elfogadni az együttműködést a baloldallal” – szögezte le. Ugyanezt, csak más megközelítésben mondta portálunknak Kész Zoltán, aki három személy példáján keresztül érzékeltette a mozgalom sokszínűségét: „pont ez a szervezet, ahol együtt dolgozik például Magyar György, a vallásos keresztény Lukácsi Katalin és én, aki deklaráltan libertárius beállítottságú vagyok”.

Márki-Zay Péter konkrét példát is mondott állítása alátámasztására: két helyen is lecserélték az ottani Kossuth Kör elnökét, mert nem tudták felvállalni az ellenzéki pártokkal az együttműködést. Hozzátette: két további helyen is hasonló cserre körvonalazódik.

Hadházy Ákos megkeresésünkre megerősítette, hogy a mozgalomból nem lépett ki. Csak az alelnöki posztról mondott le és az elnökségi tagságról. Ugyanakkor csak annyit kívánt mondani portálunknak, hogy „tisztelem Márki-Zay Pétert, egyetértek a mozgalom céljaival, de jelen pillanatban kis esélyét látom csak annak, hogy ezeket a célokat meg is tudja valósítani”.