Még a Fidesz szavazói is elutasítják az erőltetett stadionépítést

Kardos Ernő 2019. szeptember 9. 14:42 2019. szept. 9. 14:42

A választók kétharmada nem ért egyet a hazai stadionépítési lázzal. Még a Fidesz támogatói is ellenezték a közel 200 milliárd forintba kerülő Puskás Ferenc Stadion építését, amelynek avatását a közelmúltban tartották. A stadion átadását az önkormányzati választási kampány részeként mutatták be, miközben az ország lakói sokkal inkább az egészségügyre, illetve az oktatásra költenék a pénzt. A stadionok népszerűtlensége azt az állítást igazolja, hogy a Puskás Ferenc Stadion, s az országban épülő többi focipálya valójában a miniszterelnök, Orbán Viktor kedvére épül.

A főváros ellenzéki főpolgármester jelöltje, Karácsony Gergely nem véletlenül ígéri, hogy megválasztása esetén stadionépítés helyett inkább CT-re költené a közpénzt. A közvélemény-kutatási adatok szerint ugyanis a választóknak elegük van abból, hogy Orbán Viktor hobbijára százmilliárdokat költsenek. Miközben információink szerint a CT vizsgálatokra az állami intézetekben hónapokat is várni kell, a magánrendelőkben rövidebb a várakozási idő, de a pontos orvosi diagnózis felállítását szolgáló Computer Tomográf vizsgálatért 50- 150 ezret kell fizetni.

Egy éve a Publicus Intézet által végzett közvélemény-kutatás is egyértelműen azt igazolja, hogy tíz megkérdezettből nyolc nem ért egyet azzal, hogy az egészségügy vagy az oktatás támogatása helyett az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont. Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazói ellenzik, de még a Fidesz szavazók körében is közel kétharmados többség pazarlásnak tartja és ellenzi az Orbán-kormány stadionépítését. A válaszadók mindössze 7 százaléka tarja elfogadhatónak ezt a ma érvényben lévő sportfinanszírozást. Tízből kilenc embernek az a véleménye, hogy a sport helyett az iskolák és a kórházak támogatása sokkal fontosabb lenne.

A futball kiemelt támogatásával tíz megkérdezettből mindössze egyetlen ember értett egyet. Már csak azért is lehet így, mert a Publicus Intézet felmérésben résztvevők szerint a százmilliárdos nagyságrendű állami támogatás ellenére nem javult a magyar labdarúgás színvonala. De még a Fideszes szavazók fele is ugyanezen az állásponton van.

A stadionépítési láz és a milliárdos közpénzek sportra fordítása ellenére sem nőtt a focimeccsre járók száma az elmúlt években. Egy első osztályú magyar futballmérkőzésre is csak alig több, mint 2 ezer ember látogat ki.

A stadionok elutasítottsága – ha lehet – még tovább nőt az egy évvel ezelőttihez képest. A Publicus Intézet ügyvezetője, Pulai András szerint ez a követeztetés vonható le több olyan friss kutatásukból, amelyek az omladozó egészségügyről, illetve a széteső oktatásról készülnek.

Miközben tehát a magyar foci elutasítottsága egyre nagyobb, folyamatosan készülnek el az újabb stadionok. Nemrég 14 milliárdból felavatták a Szent Gellért Fórum névre hallgató szegedi futballstadiont, amelynek építésében közreműködött a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke, Kis- Rigó László. S persze van már Gyulán is katolikus futballakadémia, amely Grosics Gyula nevét vette fel. Időközben újabb súlyos milliárdokból elkészült még a szombathelyi stadion, ezen kívül a Vasas fővárosi arénája is. A kisebb csapatok stadionavatóiról nem is mindig értesül a közvélemény. Tény viszont, hogy az elmaradott térségek lakóit is műfüves pályával akarják kedvező helyzetbe hozni.

Mintha a hatalom hergelni akarná az országot, folyamatosan építik a stadionokat, pedig az ország népe ellenzi azokat. Szakértők szerint mindez könnyen visszaüthet. Hiába népszerű vidéken a Fidesz, ha a helyi szavazók is utálják, hogy milliárdok mennek el így feleslegesen. Aminek könnyen öngól lehet a vége.