Még évekig velünk marad a járvány – a WHO szerint

HírKlikk 2021. március 2. 21:15 2021. márc. 2. 21:15

Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány.

„Véleményem szerint nagyon korai és valószínűtlen azt gondolni, hogy az év végére túl leszünk ezen a víruson” – mondta Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy keddi sajtótájékoztatón.

„Amit viszont meg tudunk tenni, ha okosak vagyunk, az az, hogy véget vetünk a kórházi kezeléseknek és a haláleseteknek, a tragédiának a világjárvánnyal összefüggésben” – tette hozzá.

A WHO jelenleg arra összpontosít, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a fertőzést, és minél több embert oltsanak be a koronavírus ellen.

A vakcinaszállítmányokat illetően a helyzet már javult a tíz héttel ezelőttihez képest, bár „hatalmas kihívások” fordulnak elő elosztásukban, az előny pedig továbbra is a vírusnál van – fogalmazott a WHO vészhelyzeti igazgatója.

„Ha a vakcinák nemcsak a halálesetekre és nemcsak a kórházi kezelések számára kezdenek el hatni, hanem jelentős hatásuk lesz a terjedés dinamikájára és annak kockázatára, akkor, azt hiszem, hogy közelebb fogunk jutni ahhoz, hogy kordában tartsuk a világjárványt” – tette hozzá.

Forrás: MTI