Még tanulhat Orbán kínai barátaitól

Nagy Mariann 2024. június 15. 15:20 2024. jún. 15. 15:20

A Hszi Csin-ping vezette Kínában a Mao Ce-tung korszakából átvett módszerekkel figyelik és ellenőrzik a társadalmat. Szakértők szerint a legkorszerűbb technikai eszközökkel, az állandó megfigyeléssel a világon példátlan módon képesek kontroll alatt tartani, megfélemlíteni és egységes cselekvésre kényszeríteni a polgárokat.

A videón, amelyről a New York Times számolt be, egy körzeti rendőrállomást lehetett látni valahol Kínában. A falait papírlapok borították be. Minden lap a körzet egy-egy lakóépületét mutatta, feltüntetve az egyes lakásokban élők neveit, telefonszámait és egyéb, rájuk vonatkozó információkat. A legfontosabb, döntő jelzés azonban az, hogy a lakásokat három színnel jelölik. A zöld azt jelenti, hogy a lakók megbízhatók. Akik sárga csíkot kaptak, azokra figyelni kell, – a narancsszínnel jelzettek pedig „szigorú ellenőrzést érdemelnek”. Egy rendőr a papírokról elmondta: egyeseket, akik „nagy kockázatot” jelentenek, rendszeresen fel kell keresni. „Olyan rendszert alakítottam ki, amellyel körzetünkben fel tudjuk deríteni a rejtett veszélyeket is”, így a rendőr. 

Valóban: a rendőrhatóság emberei rendszeresen járják a lakóépületeket, hogy figyeljék az ott élőket, például azokat, akik veszekednek, így potenciális rendbontónak tekinthetők. Egyúttal megbízzák a nyugdíjasokat, akik jó időben az utcán ülnek, vagy sakkoznak: figyeljenek és ha valami veszélyeset látnak, jelezzék a hatóságnak. A munkahelyeken kötelező „biztonsági konzultánsokat” alkalmazni, akik ugyancsak a rendőrséghez vannak bekötve. 

Hszi és alárendeltjei, Fengcsiao-ként emlegetik ezt a „mozgalmat”. Egy városról van szó, abban a tartományban, amelynek élén korábban a mai pártfőtitkár és elnök állott. Mao az úgynevezett kulturális forradalom idején ott hirdette meg, hogy nem a rendőrség feladata a rendszerrel szembeszegülők ellen fellépni, tegyék ezt maguk az emberek és „neveljék át” a nemzet ellenségeit. A felheccelt tömeg által megbélyegzett nagyszámú áldozatot megalázták, bántalmazták, sőt, agyon is verték őket. 

Mao halála után az ismert kifejezés eltűnt, utódai elhatárolták magukat a korszak vérengzéseinek örökségétől. Amikor viszont Hszi 2012-ben az ország élére került, ismét gyakran emlegette Fengcsiao példáját azzal, hogy békés eszközökkel is rendet lehet tartani. Kapóra jött a Covid, a példátlanul széleskörű ellenőrzés a járvánnyal kezdődött. A szigorú ellenőrök minden lakásba behatoltak, hogy megvizsgálják, nem szegi-e meg valaki a kijárási tilalmat és a négy fal közötti maradásra kényszerítették az embereket. Voltak, akik ellenkeztek – azokat bezárták az otthonukba. Igényelték, hogy az emberek töltsék le az egészségügyi mobil applikációkat, hiszen azok segítségével is számon tudták őket tartani és befolyásolni is lehetett őket... Amikor a járvány véget ért, a hatóságok azt a Fengcsiao módszer sikerének minősítették. Sőt: azt hirdették, ez nemzetközileg is példát adhat arra, hogyan lehet leküzdeni hatékonyan egy válságos helyzetet.

Ezzel indult, majd egyre terebélyesebb lett a minden bajt megelőzni hivatott kontroll, immár a korszerű technológia segítségével is. Kibontakozott az emberek már említett részletes feltérképezése: egyenként néhány száz háztartást tartalmazó körökre osztották a településeket. Beleszámították ebbe azt is, amit azután tettek. Amikor 2022-ben országszerte tüntetések törtek ki a korlátozások ellen, ismét a technikához folyamodtak. Felszerelték a rendőrséget arcfelismerő kamerákkal, és sokezer számban szereltek fel ilyeneket a nyilvános tereken. 

Utólag világossá vált, hogy a kormány masszív erőfeszítései az emberek ellenőrzésére a járvány alatt része volt a hosszú távú tervnek. Hszi célja, hogy maradéktalanul ellenőrzése alatt tartsa a lakosságot, akárcsak Mao tette – de zavarok, nehézségek nélkül. A projekt továbbra is halad előre. A kormány felszólította a helyi kormányzatokat, hogy vegyenek fel még több alkalmazottat a körzetek, a lakóházak kontrolljára, ugyanakkor utasítást adott: az ellenőröket részesítsék erősebb ideológiai oktatásban és tudassák velük, milyen jutalom vár rájuk, ha sikeresen dolgoznak és milyen büntetés, ha nem működnek az elvárásoknak megfelelően. Becslések szerint mintegy 15 millió polgárt szerveztek be az országban helyi informátorokként. Emellett rengeteg „biztonsági önkéntest” foglalkoztatnak, túlnyomórészt nyugdíjasokat, akik fontos politikai események, ünnepek idején gondoskodnak az utcai rendről. Feladatuk, hogy elvigyék a hontalanokat az utcákról, ellenőrizzék azokat, akik szennyezik az utakat, járdákat, de főleg jelentsék a rendőrségnek, ha tüntetést gyanítanak. 

A képhez tartozik, hogy az ismert rendszer-kritikus aktivisták régóta tartó ellenőrzését most tovább szigorították. Egy emberjogi ügyvéd, akit 4 évi börtön után engedtek szabadon 2020-ban, elmondta, hogy pekingi otthonát a nap 24 órájában több tucatnyi rendőr őrzi. Benn vannak az épületben, illetve minden lépését kísérik az utcán. Nem biztos abban, hol lakik majd legközelebb, mert már több bérbeadó is arra kényszerítette, hogy költözzön ki, a hatóságok pedig felszólították az iskolákat, hogy ne vegyék fel az ellenzéki jogász 11 éves fiát. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom