Merkel is hibás Orbán néppárti támogatásában

HírKlikk 2020. október 14. 20:30 2020. okt. 14. 20:30

Orbán Viktor magyar miniszterelnök továbbra is blokkolja az EU-pénzügyek és a jogállamiság összekötése körüli vitát, és azért olyan biztos a dolgában, mert eddig mindig számíthatott az Európai Néppártban lévő német támogatóira – írta a bajor közszolgálati műsorszóró. Angela Merkel is felelős a kialakult helyzetért, hiszen miközben a vezetése alatt a CDU soha nem lépne koalícióra az AfD-vel, de európai szinten tíz éve gond nélkül elvan a szélsőjobboldali Orbánnal, mint koalíciós partnerrel.

„Az EPP is felelős azért, hogy Orbán Viktor tíz éve építheti le a demokratikus alapértékeket Magyarországon, és hogy ebben Brüsszelből nem szabtak határt neki. Az EPP-nek döntő szerepe volt abban, hogy Orbán ki tudta építeni az első tekintélyelvű rendszert egy uniós tagállamban” – idézte a Bayerischer Rundfunk Kelemen Dániel politológust, az európai jog szakértőjét. Az uniós támogatások egyenesen Orbán pártbéli barátainak a zsebébe folytak, az ellenzéki politikusok alig jutnak szóhoz az állami médiában, és mindezt időről-időre antiszemita kampányok kísérik, anélkül, hogy Brüsszel meghúzná a vörös vonalat.

„Bizonyosan másként történtek volna a dolgok, ha a Fideszt kizárták volna az Európai Néppártból” – mondta Kelemen. Ehelyett azonban az EPP legitimációt biztosított Orbánnak azért, hogy a legnagyobb frakció maradhasson az Európai Parlamentben. 

Az amerikai Rutgers egyetemen tanító Kelemen felelősnek látja Angela Merkelt is.     

„Merkel vezetése alatt a CDU soha nem lépne koalícióra az AfD-vel, de az unió európai szinten gond nélkül van koalícióban tíz éve Orbánnal, aki szélsőjobboldali politikus” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy tavasszal 13 tagpárt követelte a Fidesz kizárását az EPP-ből, de a CDU/CSU a mai napig hallani sem akar róla. A küldöttség vezetője, Daniel Caspary a párbeszéd szükségességét hangsúlyozza, és ez szerinte érvényes a pártcsalád egy másik problémás tagjára, a bolgár GERB kormányzó pártra is, amely szintén nagyon rossz értékelést kapott a bizottság jogállamisági jelentésében: ez a párt is biztonságban érezheti magát a pártcsalád melengető fészkében, mert az EPP védelmébe vette. 

Az Európai Parlament néhány képviselőjét is idézi a cikk, olyanokét, akik az EPP-t bírálják mindezért. Megállapította: a parlamentben a nagy frakciók egyetértenek abban a követelésben, hogy a jogállamiság notórius megsértőit a jövőben érezhetően büntetni kell. Például azzal, hogy csökkentik a nekik utalt támogatásokat. A képviselők küldöttei késő estig tárgyaltak erről a kormányok képviselőivel. Előrelépés nem történt, azért sem, mert a magyar és a lengyel kormány nem hajlandó elfogadni, hogy az uniós pénzek kifizetését az uniós jog tiszteletben tartásához kössék – emlékeztetett a cikk.

Forrás: Hírklikk