Merkely Béla: nincs szükség a harmadik oltás felvételére

HírKlikk 2021. május 5. 08:22 2021. máj. 5. 08:22

A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz.

Az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények (SARS-COV-2-IgG Spike1 Roche antitest) a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár többszázszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg – magyarázta a professzor.

A szakember az oltóanyagok közötti különbségek tudományos hátterét ismertetve, elmondta: jelenleg hatféle különböző vakcinát alkalmaznak Magyarországon, viszont ezek az oltóanyagok teljesen más technológiával készülnek, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani. Tájékoztatása szerint a Pfizer és a Moderna egy teljesen új, a világon először decemberben alkalmazott, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) alapú oltóanyag, amely a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot azáltal, hogy a tüskefehérjének az adott részére vonatkozó információt viszi be a szervezetbe és épít föl fehérjét.

Ezt követően – folytatta –, vannak a vektor típusú oltóanyagok, ilyen a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Janssen, amelynek az a lényege, hogy a nem fertőző, különböző adenovírusba beleteszik a tüskefehérjének az információját, a szervezet pedig a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot.

Ezeket a vakcinatípusokat viszont – mutatott rá – nem lehet összehasonlítani a vírus teljes elölt változatát tartalmazó Sinopharm-vakcinával, ugyanis a kínai oltóanyagban nemcsak a tüskefehérje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

A Semmelweis Egyetem rektora továbbá hangsúlyozta: egyes médiumok és a social media felületek sajnálatos módon, néha elbizonytalanítják az embereket egyes vakcinákkal kapcsolatban (leggyakrabban az AstraZeneca és a Sinopharm oltásokat veszik célba), amelynek következtében az emberek megfeledkeznek ezen vakcinák előnyeiről. Kiemelte, hogy a kínai vakcinának a legenyhébb az oltási reakciója, és mivel teljes elölt vírust tartalmaz a kínai vakcina a vírus fehérjének teljes spektrumában véd. Ami azt jelenti, hogy a különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást.

Arra a kérdésre, hogy szükséges lesz-e egy harmadik oltás felvétele azok számára, akiket a kínai oltóanyaggal oltottak be, Merkely Béla elmondta: jelenleg sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt, véleménye szerint erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

A szakember végül leszögezte, hogy nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyagszint között, hangsúlyozva, hogy azon beoltott személyek esetében is kialakul a védettség, akiknél a vakcinák felvételét követően alacsonyabb ellenanyagszint kerül kimutatásra.

Forrás: Magyar Nemzet