OECD: többek közt korrupcióellenes szervezetre van szükség Magyarországon

HírKlikk 2021. augusztus 1. 20:00 2021. aug. 1. 20:00

Az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss jelentésének óvatos becslése szerint idén 4,6 százalékkal, jövőre 5 százalékkal nőhet a magyar GDP, a magyar gazdaság teljesítménye idén. A magyar gazdaságban közép- és hosszú távon meglévő, rendszerszintű problémák megoldási lehetőségeit is fölvázolták.

Magyarországon a munkanélküliség idén 4, jövőre 3,4 százalékos lehet, az infláció pedig 2021-ben és 2022-ben is 3,9 százalékon állhat. Azt természetesen az elemzés szerzői is külön kiemelték, hogy a járványhelyzet miatt a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság itt is, ha egy újabb lezárás jönne, akkor sokkal lassabb volna a kilábalás – írta meg a szakszervezetek. hu.

A jelentésben arról is szó van, itt az ideje a válságkezelés mellett azzal is foglalkozni, hogy közép- és hosszú távon meglévő, rendszerszintű problémák vannak jelen a magyar gazdaságban. Az OECD több javaslatot is megfogalmazott a kormány számára azok fölszámolására. Szerintük a munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a világrekorder 27 százalékos forgalmi adó helyett pedig egy alacsonyabb áfát kell bevezetni, de úgy, hogy az alól kevesebb legyen a kivétel, mint most.

Egy középtávú adósságcsökkentési stratégiát kell elkészíteni, hogy amint véget ér a járvány miatti válságkezelés, gyorsan vissza lehessen térni a fegyelmezett adósságcsökkentési pályához.

Fel kell készíteni az ország gazdaságát arra, hogy az elöregedés miatt egyre többet kell majd költeni a nyugdíjasokra.

A szociális ügyekben is több teendő van: hosszabb ideig kellene adni munkanélküli segélyt, hosszú gyes és gyed helyett rugalmas munkavállalási formák támogatására és könnyen elérhető, magas színvonalú gyerekgondozási rendszerre van szükség, az albérletpiacot pedig szigorúbban kell szabályozni.

Ki kell vezetni a versenyt korlátozó szektoriális adókat. És ami valószínűleg a legkevésbé fog tetszeni a kormánynak: egy független, korrupcióellenes szervezetet kell felállítani.

Forrás: szakszervezetek.hu