Oltáshatás-utánkövetéssel kellene a kormánynak helyrehoznia, amit elrontott

NVZS 2021. április 19. 15:45 2021. ápr. 19. 15:45

„Nagyon fontos lenne, hogy az állam szervezzen oltáshatás-utánkövetést, így ugyanis kiderülne, hogy milyen arányban jelentkezik az immunitás kialakulásának az elmaradása, amit újraoltással orvosolni lehetne. A legegyszerűbben az EESZT Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből kigyűjtött adatokra támaszkodva lehetne elvégezni a kutatást” – mondta portálunknak Falus Ferenc. Orbánék kutya kötelessége lenne egy átfogó, szervezett immunitásvizsgálat segítségével megnyugtatni az embereket, hiszen a kormány kezdte el tömegesen alkalmazni az európai hatóságok által nem engedélyezett, s a leginkább megkérdőjelezett hatású kínai vakcinát – mutatott rá a korábbi országos tiszti főorvos.

Az elmúlt napokban egyre többeket foglalkoztat a kérdés, mennyire hatékonyak a koronavírus-vakcinák, kialakítanak-e immunreakciót, azaz védetté teszik-e a beoltottakat a Covid19 és mutánsaival szemben. Részben a beoltottak számának növekedése, s az immunitást az oltás ellenére el nem nyert emberek személyes beszámolói, részben pedig egy néhány nappal ezelőtti kínai sajtóértekezletről érkezett tudósítások irányították a figyelmet a vakcinák – s ezen belül szinte kizárólag a kínai oltások – hatékonyságára/annak gyengeségére. A mi esetünkben a nálunk alkalmazott Sinopharm került a figyelem és a bírálat középpontjába az a vakcina, ami a leginkább elbizonytalanította az embereket.  Terjednek az olyan, meg nem erősített hírek, mint például az, hogy a kórházak Covid-osztályain sok az oltáson átesett beteg. Mindezek következtében pedig ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik bizonyosságot szeretnének szerezni a védettségük kialakulásáról vagy éppen ki nem alakulásáról, s mind többeket foglalkoztat a kérdés, mit tehetnek, mit kell tenniük ebben a helyzetben. Ugyanis központilag szervezett utánkövetésről nem hallani, s valljuk be, a magánlabor-vizsgálatokat messze nem mindenki engedheti meg magának.

Újraoltás is szükségessé válhat

„Pedig fontos lenne az utánkövetés” – szögezte le Falus Ferenc, aki hiányolja a szervezett állami vizsgálatot, amiről legalábbis nem hallani, nem tudni szakmai berkekben sem. Pedig viszonylag egyszerűen meg lehetne oldani – derült ki szavaiból. „Nem is kellene külön vizsgálatokat végezni, elég lenne kigyűjteni a szükséges adatokat az EESZT-ből” – mondta. A szükséges adatok alatt a következőket érti: a második adaggal is beoltottak közül kik azok, akik a 14. napot követően kórházba kerültek, illetve orvosi beavatkozáson estek át, beleértve a PCR tesztet is. Ebből lehetne tudni, hogy hány problémás eset van – szögezte le, rámutatva: ha azok aránya meghaladna egy bizonyos százalékot, akkor el kellene kezdeni újraoltani az embereket.

Felvetésünkre, hogy kerülnek kórházba beoltottak is, Falus úgy reagált: ebből semmi nem következik. Ugyanis csak a második oltás beadása utáni 14. napot követően lehet levonni a következtetést arról, hogy hatott-e a vakcina vagy sem.

Már magánlabor is ráállt erre

A korábbi országos tiszti főorvos mindenesetre üdvözölte, hogy már van Magyarországon olyan magánlaboratórium is (két állami mellett), ahol végeznek sejtes immunitás vizsgálatot. Az ATV Heti Napló című műsora tegnapi adásában láthattuk ezt. Az ott végzett neutralizációs vizsgálat azt mutatja ki, hogy a szervezetben az immunsejtek emlékeznek arra, hogy már találkoztak a tüskefehérjével, illetve, hogy milyen arányban vannak jelen ezek a sejtek.

Elbizonytalanodott magyarok

Ez a jelen helyzetben azért is nagyon fontos, mert az embereket nagyon felizgatták azok a nehezen értelmezhető hírek, amelyek az utóbbi időkben ömlöttek rájuk – hangsúlyozta Falus Ferenc, aki szerint nagyon elbizonytalanítja mind a beoltottakat, mind a még be nem oltottakat, hogy megfelelő rendelkezésre álló vizsgálatok nélkül kezdtek el Magyarországon tömegesen oltani olyan oltóanyaggal, amit az EMA Európai Gyógyszerügynökség nem hagyott jóvá. Mindenki meg szeretné tudni, hogy védett-e, rengetegen csináltatnak immunglobulin-szint vizsgálatot. Ha az érték magas, megnyugszanak, de ha alacsony, abból még nem következik, hogy nincs védettsége – mutatott rá a szakember. 

A kormány feladata

„A kormány kutya kötelessége megnyugtatni az embereket, hogy hatékony védőoltással oltanak, illetve, ha kiderül, hogy nem megfelelő ez a hatékonyság, akkor tudatni kellene, hogy körülbelül mikor számíthatnak a beoltottak a védettségük csökkenésére, amikortól ismét jobban kell vigyázniuk, illetve hogy s mikor számíthatnak újraoltásra” – fejtette ki Falus. A harmadik oltást azonban nem várhatja el senki addig, amíg nincs mindenki legalább egyszer beoltva – fűzte hozzá. 

A kétségeket eloszlatandó: bármelyik vakcina után előforduhat, hogy egy idő után a védettség visszaesik nullára, de az tény, hogy a Sinopharm iránt ingott meg a magyarok bizalma a leginkább – mondta a korábbi országos tiszti főorvos, aki ezt egy további tényezővel magyarázta: a már említett nem egyértelmű kínai bejelentéssel. 

Falus szerint ez egyébként egy műpánik volt (amit a hírügynökségek értelmezése okozott). Egyébként pedig nem tudni olyan új kínai vizsgálatról, aminek az eredménye azt mutatná, mintha az ő oltóanyaguk a korábban közöltnél gyengébb hatásfokú lenne. 

Műpánik vagy beismerés?

Mint a Hírklikk is megírta, az első jelentések arról szóltak, hogy a kínai járványügyi szervezet igazgatója („a kínai Müller Cecília”) a közelmúltban egy sajtóértekezletén azt mondta, hogy a kínai koronavírus-ellenes vakcináknak „nem túlságosan magas a védelmi képessége”, s a hatás fokozása érdekében a kormány fontolgatja az oltások keverését. Másnap azt tudatták a nyilvánossággal, hogy félreértelmezték a szavait. 

Mindenesetre Falus szerint a valódi bejelentés az lehetett, hogy a már nyilvánosság elé került angliai vizsgálatok alapján, az oltások hatékonyságát esetleg lehet növelni, ha kombinálják a különböző gyártási technológiájú vakcinákat, s hogy ezt Kínában is meg lehet csinálni, ott is van ugyanis hagyományos és vektor-alapú vakcina, és minden bizonnyal fejlesztik már az mRNS-eseket is.