„Orbán egy cinikus demagóg”

HírKlikk 2019. december 4. 12:23 2019. dec. 4. 12:23

„Meglep, mennyire máshogy beszélnek az önkormányzati választások után a magyar barátaim, mint másfél éve, mikor a könyvemhez gyűjtöttem anyagot. Akkor fásultak voltak, arra készültek, hogy Orbán még ötven évig hatalomban lesz. Most felélénkültek” – nyilatkozta az EUrologusnak Bernard Guetta, a Megújuló Európa EP-frakció politikusa a francia sztár DJ David Guetta féltestvére.

Márciusban jelent meg L’enquête hongroise (puis polonaise, italienne et autrichienne)Nyomozás Magyarországon (aztán Lengyelországban, Olaszországban és Ausztriában) – című, magyarul még ki nem adott riportkönyve.

A riportkönyv egyik kulcsjelenetében az elbeszélő Guetta – megszegve a hat előtti alkoholfogyasztás tilalmát – már fél hatkor kikér egy dupla whisky-t, és a hogyléte felől érdeklődő barátjának azt nyögi a telefonba: rosszul, mert eljött a civilizáció vége, ezek a fiatalok „megkérdőjelezik a felvilágosodás eszméit!” A vérbeli francia gondolatmenet az alapvető emberi szabadságjogok tiszteletére utal.

„A rengeteg politikai tehetséggel megáldva Orbán előnyt tudott kovácsolni a magyar helyzet sajátosságaiból. Abból, hogy elképesztően mély a társadalmi elégedetlenség és az az érzés, hogy a gazdaságpolitika csak a felső körök érdekeit szolgálja” – magyarázza Guetta következtetéseit Brüsszelben, az európai parlamenti irodájában. „Orbán kitalálta és népszerűsítette az illiberalizmus szót, és megindította a hadjáratot a liberalizmus ellen. Teljesen összekeveri a közgazdasági neoliberalizmus fogalmát a politikai liberalizmussal, és ebben rejlik a tragédia” – mondja. 

A több tízezres klímatüntetések Guettát az 1960-as évek tiltakozásaira emlékeztetik. „Nem a tartalom, hanem a forma: az egész kontinenst átható tiltakozás. A forradalom akkoriban az iskola, a család, az egyház szabályai alóli felszabadulást hozta.

„Ma az egyenlőtlenségektől szabadít meg. Megerősíti és követeli az állam szerepét, ami igazságot tesz a munka és tőke között, és olyan szabályozási keretet teremt, ami a jövőbe tekint” – véli a politikus.

Guetta állítja: „ez a hullám el fogja törölni az illberalizmust, mert sokkal hitelesebb, erősebb és követi az idők szavát.” Annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy Orbán és Kaczyński is változni fog. „Már csak azért sem, mert Kaczyński egy őszinte ember. Orbán persze más. Ő cinikus” – mondja. A publicista véleménye egyszerre hízelgő és kritikus Orbánnal kapcsolatban: „Autoriter és ellentmondást nem tűrő vezető, aki hihetetlen biztos a saját szellemi fölényében. Ami valódi, csak nem ilyen mértékben.”

Budapesti oknyomozása során Guetta arra is választ keresett, hogy a magyar miniszterelnök hogyan érthet egyet Emmanuel Macron francia elnökkel az európai védelempolitika kérdésében. Orbán támogatói sem tudták feloldani az ellentmondást aközött, hogy a közös biztonságpolitika magával vonja a föderalizációt. Guetta szerint a magyarázat abban rejlik, hogy „Orbán cinikus demagóg, aki belátja a nemzetközi politika szükségszerűségeit”.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Forrás: Index