Orbán Gáspár ügye jelzi, Orbán Viktor előtt nincsenek erkölcsi-etikai korlátok

NVZS 2024. április 21. 07:00 2024. ápr. 21. 07:00

Orbán Viktor ismét az elhallgatás/struccpolitika taktikáját választja: amiről nem beszél/nem vesz tudomást, az nem is létezik: így hallgatásba burkolódzik a fiát érintő lapértesülés kapcsán, remélve, nem tör ki nagy botrány. Ugyan az eredeti cikk szerzőinek még egy cáfolatra futotta az embereitől, de az idehaza feltett kérdésekre nincs válasz. Azokra, amelyek azt firtatják: igaz-e, hogy Orbán Gáspár hivatalos megbízás nélkül, a Karmelitában lévő irodájából, saját stábjával – nemzetbiztonsági kockázatokat és jogi aggályokat felvető módon – irányít bizonyos munkákat és projekteket? Ez erkölcsi-etikai aggályokat is felvet, amire Herényi Károly szarkasztikusan annyit mondott a Hírklikknek: „Ez csak ékesen bizonyítja, hogy a családbarát kormányfő nemcsak a vejéről, az apjáról, a lányáról, hanem a fiáról is gondoskodik”

A hazai sajtóban a Hírklikk szúrta ki először a VSquare nemzetközi oknyomozó csapat legfrissebb értesülését, mely szerint Orbán Gáspár nem csak a vitatott értelmű és óriási kockázatot magába hordozó csádi magyar katonai misszió megteremtésében játszott nagy szerepet. Az „Orbán-trónörökös” elmismásolni próbált, s végül szinte mellékesen, egy (az Indexnek adott) honvédelmi miniszteri interjúban elrejtve beismert, utóbb a Direkt36 által videóval és fényképekkel is igazolt szerepvállalását is már értetlenkedve fogadta a közvélemény, ám a most kirobbant – botránynak is nevezhető – ügy, ha igaz, ennél sokkal súlyosabb aggályokat vet fel.

Dióhéjban a „történet”. Orbán Gáspár mindenféle hivatalos megbízás nélkül irodát kapott a Karmelitában, több mint féltucatra rúgó stábbal vesz részt egy olyan nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában, amely leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz. Az Orbán-gyerek már a csádi katonai missziót is onnan szervezte, amit egyébként csak startupként emleget – állította a nemzetközi oknyomozó portálnak az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrása. A teljesen titokban tartott munka részeként állítólag a miniszterelnök nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadóját is segíti Gáspár, jelenleg a külpolitikával és a kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó területet szervezi, s vannak tervei a kereskedelem bevonására is.

A cikk szerzőjének megkeresésére az illetékes magyar minisztériumok, valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. (Ezt amúgy a VSquare nem is állította.) Hivatalosan azt közölék, hogy csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag.

Mi is megkerestük Orbán Viktor stábját a kérdéseinkkel, ám Havasi Bertalan szóvivő irodájától nem kaptunk választ az írásban feltett kérdésekre. Holott azok segítenének a tisztánlátásban, a pontosításban. A következőkre lettünk volna kíváncsiak:

  • Van-e Orbán Gáspárnak saját irodája, saját stábbal a Karmelitában?
  • Igaz-e, hogy már innen szervezte a csádi katonai missziót?
  • Igaz-e, hogy tevékeny szerepet játszik a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója irodájának felállításában is? 
  • Van-e hivatalos megbízása arra, hogy hogy felállítsa, szervezze, és kiválassza a nemzetbiztonsági tanácsként megálmodott testület személyi állományát?
  • Ha minderre nincs hivatalos megbízása, milyen jogon és alapon jár el a miniszterelnök fia ilyen, nemzetbiztonságot érintő ügyekben?  
  • Ha van megbízása, akkor milyen jellegű ez a megbízás, s mivel jár?

Ez a botrányszagú ügy már többeknél kiverte a biztosítékot. Nem véletlenül, hiszen Orbán Gáspárnak semmiféle előképzettsége nincs ilyen feladatok elvégzésére, hivatalosan csupán a Magyar Honvédség századosa. Nem véletlenül állapította meg a VSquare forrása: „Ha a miniszterelnök a saját fiát bízza meg bizonyos kényes feladatokkal rendkívüli helyzetekben, azt el tudnám fogadni, de hagyni, hogy intézményt építsen és parancsokat adjon az embereknek, minden formális beosztás vagy felhatalmazás nélkül, az teljesen abnormális”.

Ha mindaz igaz, amit a VSquare ír (és az eddigi értesülései rendre helytállóak voltak), akkor az nagyon komoly nemzetbiztonsági és jogi, munkajogi aggályokat vet fel. Nem kevésbé több mint kérdéses az erkölcsi-etikai vetülete. Ahogy Herényi Károly, korábbi MDF-es politikus velősen fogalmazott a Hírklikknek: „Az Orbán-kormány számára nem léteznek etikai korlátok. Ékesen bizonyítja, hogy a családbarát kormány feje nemcsak a vejéről, a lányáról és az apjáról gondoskodik, hanem a fiáról is.” A szarkazmust félretéve, hozzátette: „a diktátor legnagyobb csapdája, amikor a bizalomvesztés akkora méreteket ölt a környezetében, hogy már csak a közvetlen rokonságában mer megbízni. És ne feledjük! Már Mussolini sem járt jól azzal, hogy a családtagjait beemelte a politikai bizalom legbelső köreibe”.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom