Orbán nagy mutatványra készül

HírKlikk 2020. január 15. 09:44 2020. jan. 15. 09:44

„Azt is el fogom mondani, mi az, amiből nem tudunk engedni” – indult neki a berlini tárgyalásoknak a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke. A legfontosabb téma nyilván a jelenleg felfüggesztett néppárti tagság lesz, amiről Novák Katalinnak egyeztetnie kell. Igaz, Orbán Viktor már világossá tette, hogy a jelenlegi, liberális formájában őt nem érdekli az Európai Néppárt, csak akkor, ha hajlandó elmozdulni – értelemszerűen jobbra.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője, a Klubrádiónak nyilatkozva, a magyar kormánypárt más törekvéseire is felhívta a figyelmet. A Fidesz tárgyal a konzervatívokkal és reformistákkal, de a pártdiplomácia lépéseiből látszik, hogy nem egyszerűen a hozzájuk való csatlakozás a cél. Orbán egy új alakulatot szeretne létrehozni az Európai Parlamentben. Vélhetően a lengyel Jog és Igazságosság Pártot, és az olasz Északi Ligát szeretné egy ernyő alá terelni – hisz' mindkettőnek jó kapcsolata van a Fidesszel –, megújítandó a konzervatív, illetve szélsőjobb együttműködést, amelyet egyénként az EP-választások előtt nem sikerült létrehozni.

A gond csak az, hogy a lengyelek valószínűleg nem szívesen vennének részt olyasmiben, amit az olaszok uralnak. A két párt viszonya ugyanis nem felhőtlen. Amennyiben mégis sikerülne tető alá hozni egy ilyen együttműködést, azzal Orbán bizonyíthatná, hogy mennyire kreatív politikus. Hegedűs Dániel azonban arra figyelmeztet, hogy nagyon sok még itt a kérdőjel.

A konzervatív jobboldali csoportnak egyébként meglehetősen csekély súlya lenne az Európai Parlamentben, viszont ez is illik a képbe. A magyar külpolitikában mintegy másfél éve átrendeződés zajlik. Egyre csökken az EP-képviselők szerepe, ereje. A parlamenti viták helyett, a magyar diplomácia minden fórumon blokkolni igyekszik a közös törekvéseket, sőt, a politizálás terepe egyre inkább az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete, ahol személyesen Orbán Viktor akadályoz meg – például lengyel kollégájával együtt – fontos törekvéseket.

Forrás: Klubrádió