Orbánék kizárása a Brexit útjára sodorhatja Magyarországot

HírKlikk 2019. március 15. 09:33 2019. márc. 15. 09:33

Amennyiben a Fideszt felfüggesztik vagy kizárják az EPP-ből, előbb-utóbb kisodródik Európából, és ez a Brexit útjára viheti hazánkat Ujhelyi István szerint. A szocialista európai parlamenti képviselő az ATV Start című műsorában beszélt arról pénteken, hogy mi a tétje Magyarország számára az Európai Néppárt és a Fidesz huzavonájának.

Népmesei jellegű volt, hozott is meg nem is – mondta Ujhelyi István Orbán Viktor bocsánatkérő leveléről, amit a Fidesz kizárását mérlegelő Európai Néppártnak küldött. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint a miniszterelnök ugyanis nem azért kért bocsánatot, amiért kellett volna, ráadásul nem is a bocsánatkérés a fontos, hanem az, hogy mi fog történni a következő években Magyarországgal.

Az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, Magyarországról szóló határozatban vannak a valódi problémák felsorolva a sajtószabadság és a jogállam leépítéséről, az állami korrupcióról, vagy az antidemokratikus választási rendszer felépítéséről. A fő kérdés Ujhelyi és a szocialisták szerint az, hogy az a rendszer, amit Orbán Viktor itthon épített, az összefér-e Európával. Az MSZP szerint nem – jelentette ki.

Ezekre a problémákra lehet választ adni szerinte a májusi az EP-választáson, ugyanakkor elismerte, hogy Európa egyelőre nem tud mit kezdeni azzal a típusú szélsőséges populista politikával, amit például Orbán képvisel, de az biztos, hogy rombolja Európát, és Putyin érdekeit szolgálja.

Orbán Viktor helye ma már nem a mérsékelt jobboldaliakat tömörítő Európai Néppártban, hanem a szélsőjobboldali frakcióban van, ezzel együtt a magyar választók szempontjából nem az a fő kérdés, hogy a Fidesz a néppárt kötelékében marad-e, hanem, hogy Magyarország az Európai Unióban marad-e – mutatott rá a műsorban.

Amennyiben a Fideszt felfüggesztik vagy kizárják az EPP-ből, akkor előbb-utóbb kisodródik Európából, és ez egy magyar Brexitet eredményezhet néhány éven belül – jelentette ki. Nem véletlen, hogy az EU, az európai baloldal és a Néppárt  is bent akarja tartani Magyarországot az unióban.

Emlékeztetett rá, hogy Ukrajnában például véres események voltak és vannak, mert a szomszédos ország lakói nem tartoznak az EU védőernyője alá. Hogy Orbán Viktort meg lehet-e állítani, az attól is nagyban függ, mekkora súlya lesz a Fidesznek az EP-ben májustól. Az Európa-pártiaknak a szavazatukkal májusban együtt kell hazát és Európát védeni – mondta.

A Szabad Sajtó útjára hirdetett délutáni közös ellenzéki demonstrációval kapcsolatban a szocialista politikus elmondta, szimbolikus, hogy a mai nemzeti ünnepen egész más világnézetű civilek és pártok közösen követelnek majd nemzeti egységet, ahol az MSZP részéről Ujhelyi szerint egy igazi márciusi ifjú, az érettségire készülő, 19 éves Kálló Dániel fog színpadra állni.

Forrás: Hírklikk