Parti Nagy Lajos után Gábor György is bojkottálja a Petőfi Irodalmi Múzeumot

Harkai Péter 2020. január 24. 12:58 2020. jan. 24. 12:58

A mai nappal a közismert és méltán népszerű vallástörténész- és filozófus Gábor György sem hajlandó a Petőfi Irodalmi Múzeum létjogosultságát elismerni, amíg a jelenlegi igazgató, a szűk egy éve kinevezett Demeter Szilárd (azelőtt Századvég-elemző) a posztján van.

Ez utóbbi, nem mellesleg szálkadongájú illető arról ismert leginkább, hogy erdélyi szakmai múltjából sűrűn és nagy élvezettel emeli ki a szomszéd faluval rendszeres ökölharcokat, mivel ha egy bálban nincs bunyó, akkor az a bál nem sikerült jól. Szívesen adomázik önnön (vélt) terminátori szerepéről, valamint arról, hogy aki neki nem szimpatikus, annak „izenné” „az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk például a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.”

Többször nyilatkozta, hogy megveszekedett orbánista, valamint, hogy nem hisz a független, objektív újságírásban.

Mióta ismertté vált, hogy szárnyai alá kerülne a „Magyar Nyelv Háza" létrehozására a PIM, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár összevonásával, azóta egyre több indulat és tiltakozás éri Demeter tevékenységét.

Két napja Bartók Imre utasította vissza a hétfőn kiosztott, Demeter-PIM által alapított Térey János-díjat, arra hivatkozva, hogy „enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk".

A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka. Ez 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint – öt éven át.

Parti Nagy Lajos csütörtökön hozta nyilvánosságra azt az elhatározását, hogy amíg Demeter Szilárd a PIM élén áll, számára megszűnt létezni az intézmény: „Elegem van az olyan ’verekedékeny’ (Radnóti Sándor pontos kifejezése) alakokból, mint ez a főigazgató is, aki Orbán kegyenceként  és kénye kedve szerint, minden szakma előélet nélkül került az ország egyik legfontosabb múzeumának élére, aki rendre valami szörnyű és gyerekes retorikát használ, leügynöközi Székely Jánost, ami aljas disznóság, ujjeltöréssel fenyegeti ellenségeit, s meginti az írókat: ne csodálkozzanak, ha politikai kijelentést tesznek, arra politikai válasz érkezik. És a szakma nem képes semmiféle érdekérvényesítésre, hogy megakadályozza a kinevezését. Tehetetlenségemben egy dolgot tudok tenni: az illető regnálása alatt nem teszem be oda a lábamat/.../ Úgy, de ez az én magánügyem, nem várom el senkitől, hogy ugyanazt tegye, és egyáltalán nem biztos, hogy igazam van. De a torkom és a gyomrom nekem ezt diktálja" – nyilatkozta a 168 órának az író.

A mai napon a tiltakozó alkotók sorához csatlakozott Gábor György is, aki az alábbi posztban indokolta döntését:

„Talán három ízben is volt könyvbemutatóm a Petőfi Irodalmi Múzeumban, magam is többször mutattam be könyveket ugyanott, többször vettem részt beszélgetéseken, sokszor ültem amott különféle rendezvényeken, valamennyi gyermekemet többször sétáltattam meg a PIM kiállító tereiben. És most Parti Nagy Lajossal értek egyet, aki elmondta, hogy nem megy be a Petőfi Irodalmi Múzeumba mindaddig, amíg Demeter Szilárd a főigazgató./.../

A PIM tere – remélem, csak időlegesen – számomra is megszűnt.

Parti Nagy Lajos döntése és indoklása a PIM terét illetően kifejezetten szimpatikus.

Hősöm tere.”