Pikó András a keresztényüldözés elleni államtitkárhoz fordult Iványiék érdekében

HírKlikk 2020. szeptember 19. 11:16 2020. szept. 19. 11:16

Kérdés persze, hogy ha a magyar kormány üldöz egy keresztény egyházat és jótékony szervezetét, akkor mit tehet a keresztényüldözés elleni államtitkár.

Józsefváros polgármestere, Pikó András közösségi médiás oldalán péntek este tett közzé két levelet, amelyekben arra kéri Azbej Trisztánt, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárt és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztost, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét, lépjenek fel a gázelzárással fenyegetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) karitatív intézményeinek érdekében – vette észre a Mérce.

MET, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett józsefvárosi, Dankó utcai hajléktalanszálláson csütörtökön a Nemzeti Közművek képviselői megpróbálták leszerelni a gázórákat, ugyanis az Iványi Gábor által vezetett MET-nek országosan nagyjából 100 milliós tartozása van az NKM felé.

Az önkéntesek által létrehozott riadóláncnak köszönhetően csütörtökön végül sikerült megakadályozni a gázórák leszerelését és a gáz kikapcsolását, ám a problémát ez sajnos nem oldotta meg, jövő héten újabb csapelzárásra számítanak a Dankó utcában és a MET vidéki intézményeinél. Ahogyan Ónodi István, a MET és az Oltalom gazdasági igazgatója a hvg.hu-nak elmondta, 2018 óta nem tudják fizetni a gázszámláikat, ugyanis a kormány diszkriminatív intézkedései miatt a közösség komoly anyagi gondokkal küzd.

A MET-től az Orbán-kormány 2011-ben vonta meg az egyházi státuszt, és így komoly bevételektől esett el. 2017 óta pedig az állam még az elismert jogcím után járó támogatásokat sem utalja el Iványiéknak, így már több milliárdos tartozást halmozott fel velük szemben. 

A hatóságok a MET-től azt a lehetőséget is elvonták, amivel szja egyszázalékot fogadhatna a lakosságtól. Augusztus végén az is kiderült, hogy az EMMI 95 millió forintot von el a MET iskoláitól is.

Pikó András a Facebookon ezt írta: 

Ha az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeiben szerte az országban, vagy Józsefvárosban a Dankó utcában elzárják a gázt, akkor nem csupán az intézmények, óvodák iskolák, kórház és hajléktalan ellátók lehetetlenülnek el, de nélkülöző emberek, gyerekek és felnőttek ezrei is. Számukra a következő hónapok nem csak a COVID-járvány megpróbáltatásait jelentik majd, hanem a hideget, nélkülözést, és azt, hogy újra utcán találják magukat. Józsefváros utcáin is.

Forrás: Mérce