Repedezik a maffiaállam, de ez nem hat a Fidesz masszív szavazóbázisára

NVZS 2024. február 12. 14:25 2024. feb. 12. 14:25

„Repedezik a nagyon erősnek tűnő maffiaállam” – vonta le a következtetést a hét végén történtekből Horn Gábor, aki szerint azonban nem fogja megtörni a Fidesz masszív szavazóbázisát, ugyanakkor összébb húzhatja az ezek szerint eléggé rossz állapotban lévő Fideszt. A Republikon Intézet vezetője szerint nem kicsit múlik a botrány hatása azon, mennyire képes az ellenzék kihasználni az ebben rejlő nagy politikai lehetőséget. Másfél-két éve most először látszott, hogy annak is vannak előnyei, ha a pártok többféle hangszeren játszanak, az ellenzéki gépezet most működött, napirenden tartották a botrányt, a kérdés, hogy akarják-e, s még inkább, hogy tudják-e folytatni. Arra számít, hogy Orbánról ez is lepereg majd, s március 15-én egy több százezres felvonuláson megüzenik a 2,5 millió fideszes szavazónak, hogy nincs semmi baj, megyünk tovább.

Komoly veszélyt kellett Orbánnak és a gépezetének elhárítania a Novák Katalin által a bicskei gyerekotthonban éveken át zajlott gyerekmolesztálási ügyben jogerősen elítélt igazgatót fedezni próbáló, s ezért szintén elítélt helyettesének adott elnöki kegyelem miatt kirobbant botrányban. A gordiuszi csomót elvágva, Orbán lemondatta a köztársasági elnököt és Varga Juditot, a korábbi igazságügyi minisztert, akit a Fidesz EP-listavezetői szerepére jelölt (gyáva módon még az egyértelmű lépés következményét sem vállalva, hogy maga közölje: menniük kell). Járulékos veszteségként megszólalt az ügyben Varga Judit elvált férje, Magyar Péter, aki a NER-körökre nem jellemző módon egy bizonyos szinten dalolni kezdett, s a jelek szerint a Partizánnak vasárnap este adott élő interjúja után sem állt le. És kezd besározódni Orbán „papja”, korábbi minisztere, Balog Zoltán is.

Vajon egy lavina indul el ezzel az eseménysorral? Egyáltalán lesz-e hatása, s ha igen, milyen a Fideszre, annak egységére? Horn Gábort kérdeztük.

A botrány legnagyobb hatása befelé lesz, a fideszes belső világa fog talán fegyelmezettebbé válni annak nyomán, hogy az ügy komoly működési zavarokat jelez a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter környékén, ez utóbbi esetben nem is először egyenesen működésképtelenségi zavarok is keletkeztek – szögezte le. Horn olyan következményre nem számít, hogy ez megtörné a Fidesz hívő tagozatának az elkötelezettségét. A kérdésre pedig, hogy hogyan kezelte Orbán a válságot, szerinte egyelőre nem igazán lehet választ adni. Egy biztos, ez alkalmat kínált Orbánnak arra, hogy megmutassa, még a legvégső lépésre is kész a hatalma érdekben. Horn egyébként nem gondolta volna, hogy mind Novák, mind Varga Judit a botrány áldozatául esik, mert bár az idő előrehaladtával lehetett látni, hogy Novák nem fogja megúszni, de Varga Judit bukása nem volt előre látható. Mindenesetre Orbán demonstrálta, hogy nem hajlandó elviselni semmilyen problémát, azt, ha konfliktusok vannak körülötte, s ha bárki a politikai hatalom gyakorlása szempontjából számára veszélyeset lép, akkor a legkeményebb válaszra készen áll – vonta le a következtetés. Más szóval: „megmutatta, hogy a főnök nem viccel, ha baj van, mindenki repül”.

Szerinte fel lehet ezt úgy is fogni („és ennek is van némi igazságtartalma”), hogy bizonyos helyzetekben nem teljesen következmények nélküli a hibázás – magyarázta Horn. És hibázás előfordulhat, amikor egy párt felépít egy hamis világképet (ezúttal a gyerekvédelemről), ami számára csakis politikai termék, s valaki beleköp abba a levesbe. 

Vajon Balog Zoltán szerepe, az, hogy ő ajánlotta ebben az ügyben a kegyelmet Novák Katalinnak, nem fog ráégni Orbánra, akinek a református lelkész bizalmasa volt, még ha az utóbbi időben talán el is távolodtak egymástól? – kérdeztük. Hornnak – mint elmondta – az első gondolata az volt, hogy Balog követheti Novákot az államfői poszton, de „ezt hamar elintézték”.  Viszont nem is fog ráégni ez sem Orbánra, már csak azért sem, mert minden lepereg róla. „A gépezet működik, át fogják profilírozni a botrányt, majd március 15-én lesz egy több százezres felvonulás Bayer Zsolttal a menet élén, szépen elfoglalják majd a várost, és ezzel megüzenik a 2,5 millió fideszes szavazónak, hogy nincs semmi baj, megyünk tovább” – fogalmazott.

„Repedezik a nagyon erősnek tűnő maffiaállam” – vonta le a következtetést. Megszólalt például Varga Judit elvált férje, aki azonban Horn szerint nem mondott olyat, aminek következményei is lennének. Leginkább mentegette magát és a volt feleségét, miközben nem győzte hangsúlyozni, hogy a közösség tagja és nyilvánvalóvá tette, hogy nagyon haragszik Rogánra. De hát a Tiborcz, az Orbán, az „egy család” felemlegetése nem egyértelmű? – vetettük közbe. Horn szerint Magyar Péter részint inkább kikerülte az egyenes választ az ilyen kérdésekre, részint pedig ez nem fogja megtörni a masszív fideszes szavazóbázist, ha egyáltalán eljut hozzájuk az interjú híre és tartalma. Ráadásul úgy is hathat, hogy összébb rántja az ezek szerint eléggé rossz állapotban lévő Fideszt – mondta.

Nem kicsit múlik ennek a botránynak a hatása azon, hogy mennyire képes az ellenzék kihasználni a nagy politikai lehetőséget, ami ebben rejlik – hívta fel a figyelmet az ellenzék szerepére vonatkozó kérdésünkre adott válaszában az elemző. Az ellenzék – kívül-belül – elég nagy bajban van, ugyanakkor egy ilyen politikai helyzetben, amikor recseg-ropog a kártyavár, a szavazók inkább mozgósíthatók, ebben az értelemben valóban leselkedik veszély a Fideszre. Ám ennek a mértékét ma még nem lehet megbecsülni, pár hét múlva talán már igen.

Hogyan állt helyt az ellenzék az elmúlt héten? – kérdeztük. Másfél-két éve most látszott először, hogy annak is vannak előnyei, ha a pártok többféle hangszeren játszanak, hogy saját értékrendjük szerint szólaltak meg, ki a pápának írt levelet, ki tüntetést szervezett, ki a parlamentben kezdeményezett – fejtegette Horn Gábor. Ettől ugyanis kicsit látványosabb és érzékelhetőbb volt a fellépésük. „Most működött az ellenzéki gépezet, napirenden tartották a botrányt. Kérdés, hogy akarják-e, s még inkább, hogy tudják-e folytatni” – mondta.