Sokan féltik az állásukat

HírKlikk 2020. június 4. 18:30 2020. jún. 4. 18:30

A negyven év felettiek több mint kétharmada veszélyben érzi állását, írja az azenpenzem.hu a K&H kutatása alapján. Főképp az ország keleti részén élők aggódnak a legjobban, de a magasabb végzettségűek biztosabbnak érzik a jelenlegi pozíciójukat.

A K&H készített felmérést arról, hogy milyen hatása volt a koronavírusnak a munkaerőpiacra. Ebből az derül ki, hogy a más-más korosztályba tartozók különböző módon látják saját állásuk stabilitását. A kutatás szerint, a 35-44 éveseknek 65 százaléka aggódik amiatt, hogy elveszíti állását, míg a 45-54 évesek 68 százaléka fél ettől, írja az azenpenzem.hu.

A fiatalok sem látják sokkal jobbnak a helyzetüket. A 18-24 évesek 57 százaléka, a 25-34 éveseknek pedig 53 százaléka gondolja azt, hogy munkanélkülivé válhat. Az 55-64 évesekig tartó korosztálynak csupán a fele érzi így.

A felmérés során, nem csak korcsoportok alapján vizsgálódtak, hanem végzettség alapján is. A csupán nyolc általánossal rendelkezők 58 százaléka nem félti az állását, a diplomások közül viszont 51 százalék gondolja azt, hogy elveszítheti jelenlegi munkáját. Az érettségivel rendelkezők aggódnak a leginkább, 60 százalékuk gondolja úgy, hogy munkanélkülivé válhat.

A kutatás vegyesebb képet mutat, ha a foglalkozás szerinti lebontást nézzük. A szellemi munkát végzők 46-59 százaléka lát esélyt arra, hogy elveszíti megélhetését, a szakmunkások 29 százaléka, a betanított munkásoknak pedig 19 százaléka érzi csak biztosnak az állását.

A területi lebontás alapján, Közép-Magyarországon érzik a legkevésbé veszélyben a megélhetésüket az emberek, 43 százaléka az itt élőknek úgy gondolja, megmarad az állása, a keleti régióban élők azonban sokkal borúlátóbbak.