Számok, amelyek megmagyarázzák, miért pécézte ki az idősebbeket a Fidesz PR-gépezete

NVZS 2024. január 2. 07:00 2024. jan. 2. 07:00

Durván 1,3 millió hatvan évesnél idősebb magyar – mondjuk úgy, nyugdíjas – szavazott 2022-ben a Fideszre. Ez a korosztály teszi ki a választásra jogosultak majdnem harmadát. Nem véletlen tehát, hogy Orbán Viktorral az élén a Fidesz és a párt szolgálatába állított kormány + állami apparátus szinte nonstop keresi ezeknek a választópolgároknak a kegyeit. No persze leginkább propagandával.

2,5-3,5 százalékosra prognosztizálja a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, decemberben közzétett inflációs jelentése a magyar gazdaság 2024. évi növekedését. Ez nem túl jó hír Orbán Viktor számára, hiszen így a propagandagépezete eggyel kevesebb ígérettel győzködheti a legkomolyabb szavazói csoportjának a tagjait, s éppen a választás évében. A 3,5 százalék alatt maradó növekedés ugyanis azt jelenti, hogy – a törvény értelmében – a kormány nem köteles nyugdíjprémiumot fizetni novemberben. Orbán/a kormány/a Fidesz pedig már hónapokkal a megelőző választások előtt minden lehetséges fórumon rendre azt harsogja, hogy odafigyelnek a nyugdíjasokra, akiknek a havi ellátmányon túl adnak (!) 13. havi nyugdíjat, nyugdíjkiigazítást, nyugdíjprémiumot. (Korábban már többször – például ebben a cikkünkben – bemutattuk, hogy mekkora csúsztatás ez a csúcsra járatott propaganda).

Már megszokhattuk persze, hogy a választások előtti időszakban számos szavazói réteget bombáz a Fidesz különféle „adományokkal”, azzal a kísérőszöveggel, hogy ha visszajönnének a „gaz ballibsik”, akkor ilyenekről szó sem lehetne. Kiugró példa erre a határon túli magyarok kegyeinek a – készpénzpénzben, infrastruktúrafejlesztésben, a szolgáltatások biztosításával történő – megvásárlása a magyar adófizetők pénzéből. De említhetnénk a többi között a CSOK átalakítását a vidék javára a patikamérlegen belőtt, a saját szavazói bázis erősítését szolgáló, állami pénzből történő választási propagandahúzásként. S ugyanez történik a nyugdíjasokkal is.

Nyugdíjasok a PR-célkeresztben

Hogyan működik ez a gépezet? Kiválóan bemutatja ezt az, ahogyan a Fidesz ráfutott az eddigi utolsó, 2022-es országgyűlési választásokra. Már a megelőző év őszén is még a csapból is az folyt, hogy a következő hónapokban mi mindent is ad (!) a kormány, azaz a Fidesz, azaz Orbán Viktor a nyugdíjasoknak. Mint akkor összeszedtük, amit csak lehetett egy csokorba kötöttek, s a következőkkel házaltak minden lehetséges platformon: 2021. januárjában nyugdíjemelés; februárban a 13. havi nyugdíj beígért összege; júniusban nyugdíjkorrekció; novemberben egy újabb kiigazítás; ugyanabban a hónapban nyugdíjprémium; 2022 januárjában ismét nyugdíjemelés; februárban pedig a 13. havi nyugdíj már megnövelt összege érkezik a számlákra. 

Az cseppet nem zavarja őket – de az érintettek, a nyugdíjasok nem kis részét sem –, hogy ez a csokor komoly csúsztatásokat is tartalmaz: például a nyugdíj-kiigazítás nem adomány, hanem törvény szerint jár akkor, amikor – ahogy a Fidesz amúgy szokta – alábecsülik az éves inflációt, amelyre alapozva emelik az év elején az ellátások összegét. Részben vaskos trükközés is van a csokorban: szokatlan módon, két lépcsőben hajtották végre akkor a kiigazítást, s bár az összeg a választások után landolt a számlákon, de már előtte is folyamatosan lehetett hivatkozni arra, hogy érkezni fog a pluszpénz. 

Miért ez a nagy figyelem?

S hogy miért a nyugdíjasok az egyik legfontosabb célpontjai az orbáni propagandagépezetnek? Nos, a válasz nagyon egyértelmű: a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők tábora a kormánypárt legfontosabb és a legnépesebb szavazórétegét teszi ki. 

Sokakat elriasztanak a számok, de ezt mégiscsak a számokkal tudjuk a legjobban levezetni:

A szavazásra jogosultak száma: 8 152 379 fő;

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülők száma: 2 433 631 fő;

A nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülők aránya tehát a választásra jogosultak között: 29,85 százalék;

A Fideszre 2022-ben szavazók száma: 3 000 057;

A 60 évnél idősebbek aránya a Fidesz szavazói között: 44 százalék;

Tehát a Fideszre szavazott 60 évnél idősebben száma 2022-ben: 1 320 025 fő volt.

Nos, főleg ők azok, akiknek a kegyeiért állami pénzből megy a Fidesz-propaganda. Mert meg kell őket tartani annak érekében, hogy ismét és ismét és ismét a Fidesz nyerjen. az pedig már csak ráadás, ha járulékos hatásként még újakat is meg tudnak „győzni” – gondolják.

Azt pedig mi tesszük hozzá: rejtély, miért támogatják ennyien azt a pártot, kormányt, és persze a teljhatalmú Orbán Viktort éppen abból a csoportból – az idősek közül -, amelynek tagjait már sokszor az út, vagy inkább az árok szélén hagynak. (Hogy miért és miképp? Erről szólt például az itt olvasható cikkünk is.)