Szekeres Imre: a kormány feszegeti a határokat és ezzel rengeteget árt Magyarországnak

HírKlikk 2024. május 20. 07:50 2024. máj. 20. 07:50

Hivatalosan senki sem emlékezett meg arról, hogy Magyarország 20 éve csatlakozott az Európai Unióhoz és 25 éve a NATO tagja. A Fidesz azért nem, mert nem illik a kampánykoncepciójába, hiszen annak fő témája a háború, és ebbe nem illik bele, hogy más országokkal együttműködünk, hogy egy kollektív rendszer részei vagyunk, hogy Brüsszelnek fölösleges üzenni, mert pontosan tudják, itt mi zajlik és nem értenek vele egyet. Így foglalta össze Szekeres Imre, hogy miért is rendezte meg a „Két évforduló, remények és kétségek – 25 éve a NATO, 20 éve az Európai Unió tagja Magyarország” – című konferenciát a Szociális Demokráciáért Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány. A volt honvédelmi miniszter úgy fogalmazott a KlikkTV Heti Egyenleg–Ráadás című műsorában, hogy meg akarták mutatni, milyen nagy dolog volt ez, mert aki emlékszik, az tudja, hogy ebben Horn Gyulának, Kovács Lászlónak, Nyers Rezsőnek, Németh Miklósnak és a többieknek meghatározó szerepük volt.

Horn Gyulában volt képessége arra, hogy felismerje, hogyan kell alakítani a külpolitikát és nem kis szerepe volt abban, hogy a nemzetközi életben felfigyeljenek Magyarországra – mondta Szekeres Imre, aki felidézte, Horn Gyula már 1988-ban azt mondta, a NATO politikai szervezetéhez kell csatlakoznia Magyarországnak, ebből következett volna, hogy a magyarok a Varsói Szerződés katonai szervezetéből kilépnek, de bennmaradnak a politikai szervezetében és egy olyan európai biztonsági rendszer felállításában lehetnek kezdeményezők, amelyben megszűnik a két világrendszer közötti katonai konfliktus. „Több volt ebben a horni kijelentésben, mint az, hogy Magyarország a NATO tagja lesz, ez egy rendkívül merész és konstruktív kezdeményezés volt.”

Szekeres Imre hozzátette, a bejelentést majdhogynem csend fogadta, csak Jeszenszky Géza szólt ellene, de ő is csak óvatosságból, mert kiszámíthatatlan helyzet volt még 1989-ben is, amikor még a rendszerváltásról sem volt konkrét elképzelése senkinek.

A konferencián felszólalt Medgyessy Péter volt miniszterelnök is, aki úgy fogalmazott, „Magyarország az elmúlt 20 évben sem szűnt meg kompországnak lenni, a Türk Tanács tagjai vagyunk, Kínával pedig egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát a kormány”. Szekeres Imre ennek kapcsán rámutatott, ez a konferencia arról is szólt, hogy megtudják, a szereplők tartják-e korábbi álláspontjukat, és ez fordulatértékű bejelentés volt, mert Medgyessy Péter azt emelte ki, bárhogyan is kommunikáljon a két oldal egymással, elvitathatatlan, hogy Magyarország Európához akar tartozni.

Szekeres Imre arra is rámutatott, hogy Medgyessy Péternek volt még egy fontos kijelentése, miszerint nem sikerült az árkokat betemetni, pedig miniszterelnöksége alatt még a Terror Házába is elment, de teljesen sikertelen volt, és ezek az árkok ma mélyebbek és szélesebbek. A volt kormányfő a konferencián egyébként az euróról azt mondta, téved a kormány, mert az euró bevezetésével nem csökkenne hazánk szuverenitása, hanem gazdaságilag és társadalmilag is jól járna – idézte a szocialista politikus, aki szerint egy szempontból kontrollt jelentene az euró bevezetése, nevezetesen, hogy nem lehetne úgy lopni, bankot létrehozni, „piramisjátékozni”, annyi pénzjegyet nyomtatni, mint most.

Sem módja, sem lehetősége nincs az országnak, hogy kilépjen a NATO-ból 

Abban a pillanatban, ahogy kilépne Magyarország a szövetségből, saját magának kellene gondoskodnia a teljes védelmi kapacitásról, ez pedig azt jelentené, hogy a mai két százalékos GDP-felhasználást, minimum tíz évre, hét százalékra kellene emelni – ez felérne azzal az összeggel, amit ma az egészségügyre költ hazánk –, és ez elszakadást jelentene a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, a NATO pedig megvonná a szavazati jogot – mutatott rá a volt honvédelmi miniszter.

Népszavazás nélkül az unióból sem lehet kilépni

Szekeres Imre szerint jónéhány generáció már nem tudja, milyen az, hogy ne utazhasson ki vagy vámot kelljen fizetnie, és akik ezzel próbálkoznak, mint a mai kormány, rengeteget ártanak Magyarországnak. „Nemcsak a jó hírét csorbítják, hanem az objektív pozícióját is. Egy ilyen folyamatban a gazdaság, a pénzügyek, az informatika világában Magyarország könnyen becsúszhat egy szürke zónába, ahol a befektetők, a befektetési alapok, a bankok, a nemzetközi szervezetek nem úgy tekintenek Magyarországra, mint egy teljes jogú EU-tagra és levonják ebből a következtetéseket. Ez irtózatosan sokba kerül.”

A Politikatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, hogy ősszel ismét rendeznek konferenciát, ugyanis 30 évvel ezelőtt alakult meg az első szocialista kormány, 1994-ben. A felszólalók névsorából kiemelte, hogy ennek az eseménynek a történelmi hátterét Romsics Ignác történész mutatja be, Markó Béla erdélyi magyar politikus arról beszél majd, hogy a határon túl ez mit jelentett, Surányi György közgazdász a gazdasági, pénzügyi változás folyamatról szól, Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere pedig ennek az eseménynek a jogi hátteréről beszél. Ott lesz még a két, akkori frakcióvezető, Pető Iván a volt SZDSZ részéről és Szekeres Imre is, akik arról beszélnek majd, hogyan is zajlott ez a parlamentben.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom