Szekeres Imre: kormány a javából!

HírKlikk 2024. október 8. 12:15 2024. okt. 8. 12:15

„Egy történelmi kísérletről” címmel tartják ma azt a konferenciát, amelyet a Politikatörténeti, a Szociális Demokráciáért és a Táncsics Alapítvány szervezett. 30 éve egy olyan baloldali és liberális koalíció jött létre, amilyenre addig nem volt példa Magyarországon. Az akkori MSZP-SZDSZ kormány egy társadalmi, gazdasági rendszerváltás után kezdett munkába és tiszteségesen helytállt – többek között erről beszélt Szekeres Imre, a Politikatörténeti Alapítvány elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Az MSZP-SZDSZ koalíció azért jött létre, mert ez szolgálta az ország érdekét, azt, hogy stabil kormányzás legyen, annak ellenére, hogy az MSZP-nek önmagában is meglett volna a parlamenti többsége – emlékeztetett Szekeres Imre. „Mi demokraták voltunk, azt vallottuk, hogy alkotmányozni csak úgy lehet, csak úgy érdemes, ha abban az ellenzék is részt vehet. Alkotmányos döntésekhez a Parlamentbe jutó hat pártból öt, vagy a képviselők 80 százaléka kellett” – emelte ki a korábbi honvédelmi miniszter, aki szerint ez is helyes döntés volt. 

A konferencia célja, hogy példát mutasson a felelős kormányzásra, hogy válsághelyzetben is tud úgy dönteni egy kormány, ahogy Horn Gyula kormánya tette, hogy az ország és nem csak a saját politikai, hatalmi érdekeit nézi. A szocialista politikus a műsorban felidézte, hogy nehéz és válsággal terhelt időszak volt a kilencvenes évek. 1994 tavaszán volt a választás, és – kemény viták után – 1995 márciusában jutottak el oda, hogy elkerülhetetlenek olyan stabilizációs lépések, amelyek hazánkat visszarántják a szakadék széléről. Példaértékűnek nevezte, hogy másfél év alatt ebben a helyzetben is sikerült elérni azt, hogy a rendszerváltás évei után megindult a gazdasági, és reálbér növekedés, javultak az emberek életkörülményei. A nehéz döntések következményeit a két akkori frakciónak kellett elviselni, főleg az egyéni országgyűlési képviselőknek.   

Szekeres Imre idézte Tölgyesi Pétert, aki szerint az MSZP 1998-ban „nem veszítette el a választást, csak ellenzékbe került”. 1998-ban a Magyar Szocialista Párt a szavazatok 32,5 százalékát szerezte meg, ami jobb eredmény volt, mint a négy évvel korábbi. A 176 egyéni körzetből 118-ban első helyen voltak a párt jelöltjei az első fordulóban. A problémát az SZDSZ támogatottságának csökkenése jelentette. 1994-ben az SZDSZ-nek 20 százaléka volt, míg 1998-ban 8 százaléka. Emellett pedig létrejött egy jobboldali összefogás, amit addig mindenki titkolt. Annak ellenére, hogy a Független Kisgazdapárt és a Fidesz egymás javára visszalépett, az SZDSZ pedig meggyengült és ki is lépett a kampányból, az MSZP-nek nagyjából néhány ezer szavazaton múlt a győzelme, hiszen, ha 7-8 körzetben más eredmény születik és több helyen volt szoros küzdelem, akkor az MSZP kap kormányalakítási megbízást. 

Szekeres Imre szerint Magyarországon ma is van egy nagyon széles szavazóbázis, amely balközép, szociáldemokrata irányultságú. Ez nagyjából 33-35 százalék, és van egy 8-10 százalékos liberális szavazótábor, ha ők egy pártokon felüli, bázisokon átívelő együttműködést látnak, akkor az választható alternatíva lenne sokak számára. Az a választópolgár, aki igazságosabb társadalmat akar, aki azt szeretné, hogy az esélyek ne távolodjanak, hanem közeledjenek egymáshoz, annak számára reális kormányzati program lehet egy baloldali és szociálliberális együttműködés.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom