Szijjártó fotózása a legdrágább a kormányban

Zutyu 2020. november 15. 08:15 2020. nov. 15. 08:15

Két fotósa és két videósa is van a külügyminiszternek, vagyis az ő eseményeinek dokumentálása a legdrágább a kormányban, míg Pintér Sándor belügyminisztériuma a legpuritánabb, mert egyáltalán nem költenek külsős fotósokra.

A Hírklikk az Átlátszó Kimittud nevű közérdekű adatigénylő rendszerének segítségével kikérte valamennyi tárcától azokat a szerződéseket, amelyeket a minisztérium vezetőinek fotó- és videó dokumentálására kötöttek. Az apropót az adta, hogy korábban kikértük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eseményeinek dokumentálási költségeit. A minisztérium azt állította, náluk havonta 441 ezer forintot keres átlagban egy fotós és 772 ezer forintot egy videós. Ebből kiszámoltuk, hogy szeptemberig 10,5 millió forint volt az ő fizetésük és 11,7 millió ment el az utazásaikra, vagyis több mint 22 millióba került a világjáró Szijjártó eseményeinek rögzítése.

Csakhogy újabb kérdések kapcsán kiderült, nem két, hanem négy embere van ezekre a feladatokra Szijjártónak, így szeptemberig csak a dokumentátorok bére meghaladta a 21 millió forintot, azaz szeptemberig 32 millióba fájt az adófizetőknek, hogy olyan gyakran frissül a politikus Facebook-oldala. (A tárca nem árult el újabb adatokat, ezért csak szeptemberig van meg az összesítés.)

A Belügyminisztérium nem kötött semmiféle szerződést a tárca vezetőinek fotózására, videózására – írta igénylésükre a minisztérium. Szintén nincs külsős fotósa a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségnek. Érdekesség, hogy a közösségi médiában igen aktív miniszterelnöknek sincs külsős fotósa. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt írta, „A miniszterelnök hivatalos eseményeinek fényképes és videós dokumentációját a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársai végzik.” A kormányfő fotósainak napidíjat sem kellett idén fizetni.

A Honvédelmi Minisztérium válasza alapján, náluk a kommunikációt a sajtófőnök irányítja, ő gondoskodik az események rögzítéséről. A HM-nek azonban – tájékoztatásuk szerint – nincs szüksége külső erőforrásokra, mert ott van nekik erre a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasága.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak fotóst alkalmaz, Bartos Gyula személyében, akit tavaly júliustól idén novemberig fizetnek a kiadott szerződés alapján. Munkadíja havonta 550 ezer forint, vagyis ha a külügyi tárca által megadott kilenc hónapot nézzük, akkor az EMMI vezetőinek fotózása csak 4 millió 950 ezer forint volt.

Az Igazságügyi Minisztériumnak van fotósa és videósa is, a videós idén augusztus és december közt havi 630 ezer forintért dolgozhat Varga Juditéknak. A magát a neten esküvői fotósként is hirdető Guerini Temesi Melinda Aliz idén márciustól, jövő februárig fényképezi Varga Juditot, amiért havi 750 ezer forintot kap, de első szerződése csak három hónapra szólt, azt hosszabbították meg immár kétszer is – de utólag.

Az Agrárminisztériumnak nincs fotósa, de van videósa. A videós munkákat a News 99 Vagyonkezelő és Lapkiadó Kft. kapta. A cégnek idén november végéig 25 kisfilmet kell elkészítenie, amelyek Nagy István Facebook-oldalát hivatottak népszerűsíteni. A kisfilmekért darabonként 556 ezer forint plusz áfát számlázhatnak, vagyis nettó 13,9, bruttó 17 millió 653 ezer forintot kaphatnak. Nagy István oldalán el is érhetők ezek a videók.

Palkovics László innovációs miniszternek a DKP Visual Produkciós Kft. készít videókat, havi egy-három perces kisfilmeket kell csinálniuk, vagy egy nagyobb „imázsfilmet” 12 percben. Az októberben aláírt szerződés alapján, jövő júliusig tart a megbízatásuk és összesen bruttó 11 millió 227 ezer 600 forintot kapnak. A minisztérium és a vállalkozó közti szerződésből kitűnik az is, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján, engedélyeztetni kellett az ügyletet a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal, amelyet amúgy a propagandaminiszter felügyel. Érdekesség, hogy Palkovicséknak majd egy hónapot kellett várniuk arra, hogy rábólintsanak a szerződéskötésre.

Adatigényléseikre egyedül a Pénzügyminisztérium nem reagált egyelőre. Az adatokból látszik, hogy mindenki kispályás a világjáró Szijjártó Péterhez képest, hisz eleve csak egy olyan minisztérium létezik, amelyik fotóst és videóst is alkalmaz, a többi tárca vagy ezt, vagy azt, vagy semmit.