Tarlós, a verőember

Kardos Ernő 2020. április 29. 16:07 2020. ápr. 29. 16:07

Pedig minden olyan elegánsan végződött. Úgy tűnt, hogy választás után, Tarlós István udvariasan elismerte vereségét, és Karácsony Gergely szabályos győzelmét. Talán még sok sikert is kívánt utódjának, akit a kampány alatt sem becsmérelt. Ellenkezőleg, elismerte, hogy ellenfele tisztakezű ember. Tarlós méltósággal távozott a politikából – legalábbis eddig úgy tűnt. Az egykori főpolgármester ugyanis váratlanul durva hangú politikai nyilatkozatot tett a Pesti úti idősotthonban történt halálesetek ügyében, hangsúlyozva Karácsony felelősségét, holott a hivatalos vizsgálat még csak el sem kezdődött.

A sárdobálás javában tart a kormány és a főváros vezérkara között, egyelőre még az sem világos, hogy valójában mi történt a Pesti úti idősotthonban. Tarlós részéről tehát a felelősség megállapítása mindenképp elhamarkodottnak tűnik.

Az egykori főpolgármester azt mondta, hogy a mostani járványügyi szabályok alapján, a városvezető saját hatáskörben intézkedik, így Karácsony már nem tolhatja másra a felelősséget. A kijelentés azonban ezer sebből vérzik, hiszen a felhatalmazási törvény alapján, a kormány teljhatalommal rendelkezik az egész országban – ami felelősséggel jár. Természetesen ez kiterjed Budapestre, a Pesti útra is. Mint a járvány elleni védekezés legfőbb irányítójának, az államnak kötelessége lett volna az egészségügyi védőeszközök időbeli beszerzése. Mindez nem az egyes önkormányzatok reszortja – ahogy ez mára gyakorlattá vált.  

Nem mellesleg, a maszkok, a védőruhák, a tesztek beszerzését és tartalékolását törvény is előírja a kormány számára. Viszont a járvány első napjaiban kiderült, hogy az egészségügy nem gondoskodott a központi tartalékról. Amikor a kormány szembetalálta magát a vírussal, illetve azzal, hogy külföldről nem tud maszkot, védőruhát, tesztet beszerezni, akkor a jogszabály szerint, a kötelező tartalékokhoz kellett volna nyúlni. A központi raktárak azonban teljesen üreseknek bizonyultak. A tartalékok vagy soha nem léteztek, vagy eladták, esetleg ellopták az egészet, amiért ugyancsak a felelős valaki.

Az idősotthon, illetve minden közösségi létesítmény, tehát a nevelőintézet, a börtön, és a laktanya tesztelése, az egészségügy szakmai irányítása – az érvényben lévő jogszabályok szerint – ugyancsak kifejezetten állami feladat. A szakértők a leghatározottabban állítják, hogy Müller Cecíliának és stábjának nem ellenőrzésre, hanem az ott élők tesztelése céljából kellett volna a Pesti úti idősotthonhoz vonulni. Ehelyett csak néhány napja rendelték el a közösségi létesítmények tesztelését.

A birtokunkba került egy elképesztő levél, amely a járvány kirobbanása után született. A Fővárosi Kormányhivatal vezetője írásban azt a gyakorlatot kifogásolta, hogy a kórházak más intézménytől csak negatív teszt fejében vesznek át betegeket. Vagyis Sára Botond azt kérte a kórházvezetőktől, hogy a beteg átadását, átvételét ne kössék teszthez, mert az pénzbe kerül és lassítja a gyógyítás folyamatát. A hazai járványügyi szakértők elborzadva olvasták a hivatalvezető tájékozatlanságát, hisz' az egészségügyi világszervezet a folyamatos tesztelés híve.

Mindez és további ezernyi apróság úgy tűnik, elkerülte Tarlós István figyelmét, mielőtt politikai verőembernek állt, és beleszállt Karácsony Gergelybe. Pedig Tarlós megfontolt, körültekintő ember és öntörvényű. Túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag a Fidesz zsoldosaként vezette tíz évig a fővárost. Valószínű azonban, hogy Orbán Viktor jól fizetett főtanácsadójaként nem tudott kimaradni a Karácsony Gergely ellen indított totális kormányzati propaganda-akcióból, egy kis pribék-munkát neki is vállalni kellett.

Tarlós kirohanása egyébként szépen koreografált marketingakció volt. Müller Cecília nem mondja, de sejteti, hogy itt Karácsony a főbűnös. Az ex-főpolgármester viszont már ki is mondja az ítéletet. Remélve, hogy a főváros egyre erősebb kormányellenes hangulatát ilyen módon csitíthatja. Tarlós először a Kossuth Rádióban fogalmazta meg vitatható politikai véleményét, amely szerint Karácsony Gergely aligha tudja másra kenni a felelősséget. Aztán ezt vitte tovább a Hírt Tv-be, majd következett néhány kormánylap, a vidék, s végül beszállt néhány ellenzékinek látszó orgánum is.

Tehát gondosan előkészített, megalapozatlan tényekre épülő lejárató akcióról van szó, amelynek egyértelmű célja a hivatalban lévő főpolgármester elleni karaktergyilkosság, amiben Tarlós a durva, és kegyetlen politikai verőember szerepét játssza – de talán közben ezért szégyelli is magát.