Tiborcz: 32 évesen 32-be jutni páratlan siker

Nagy András 2019. május 9. 13:31 2019. máj. 9. 13:31

Tiborcz István a maga harminckét évével a legfiatalabb a 100 leggazdagabb magyar között, derült ki a legvagyonosabb hazai milliárdosokat felsoroló kiadványból. Ez a 18 éve datált magyar gazdagodástörténetben egyedülálló sikernek számít Szakonyi Péter szerint.

A csütörtökön megjelent listát ahogy az elmúlt tizennyolc évben, ezúttal is Szakonyi Péter üzleti újságíró és csapata állította össze a nyilvános cégadatok, valamint az ingatlanos értékbecslések alapján. A Napi.hu főmunkatársát természetesen Tiborcz István üstökösként való feltűnéséről kérdeztük.

Meglepett Orbán Viktor vejének, a kiadványban ingatlanfejlesztőnek titulált Tiborcz István ilyen szintű gyarapodása?

Önmagában a gyarapodása nem abszolút nem, a nagyságrend azonban meglepett, ennél jelentősen kisebb nagyságrendű vagyont feltételeztük nála. Ugyanakkor a cégadatok és az ingatlanbecslések szerint ez a 35 milliárd forint reális a becslésnek tűnik.

Mennyire kirívó, hogy hazánkban valaki ennyire fiatalon bekerüljön a top százba?

Magyarországon még nem volt példa rá, hogy valaki 32 évesen felkerüljön, legalábbis abban a lassan húsz évben, amióta a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány minden év májusában megjelenik.

Nemzetközi összehasonlításban tudsz mondani ilyen fiatalon való felfutásra példát?

Természetesen a nemzetközi üzleti világban sok példát lehetne sorolni, elsősorban a startup cégek környékén. Hogy mást ne mondjunk, Mark Zuckenberg például, de aki az IT-szektorban az elmúlt évtizedben nagyot tudott alkotni, gyakorlatilag mind 30 év alatt került be a leggazdagabbak elitklubjába.

A 100 leggazdagabb című kiadványt először 2002-ben adta ki a Magyar Hírlap. A százas listát, ahogy az elmúlt években, idén Csányi Sándor OTP-vezért vezeti, 360 milliárdos vagyonnal. Közvetlenül utána  Mészáros Lőrinc került fel, akinek a vagyonát A 100 leggazdagabb szerkesztői közel 300 milliárd forintra becsülik.