Titkolják a határon túli magyaroknak juttatott támogatások valós összegét

HírKlikk 2021. július 9. 20:00 2021. júl. 9. 20:00

Az Ukrajnában, a Kárpátalján élő magyarok, akiknek a létszámát mintegy 150 ezer főre becsülik, az elmúlt tíz évben legalább 115 millió eurót kaptak a magyar kormánytól – adta hírül a Szabad Európa Rádió. A Schemes elnevezésű tényfeltáró program arra jutott, hogy Orbán Viktor drasztikusan megemelte a magyar diaszpórának nyújtott támogatásokat, és nem csupán Ukrajnában, hanem Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is. 

A kelet-európai tényfeltáró újságíró-szervezetek bocsátották az adatokat a Szabad Európa rendelkezésére. Kutatásaik szerint a határokon túli magyar kisebbségek szervezetei 2011 óta legalább 670 millió euró támogatásban részesültek a magyar kormánytól. Ugyanakkor más szervezeteknek, egyebek között a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, a magyar katolikus egyháznak és másoknak is vannak kellő pénzügyi alapokkal rendelkező támogatási programjaik, egyebek között gyerektáboroztatásra, és például templomok restaurálására. Az adatokhoz Magyarországon igen nehéz hozzájutni. 

Az ukrajnai magyarok a 115 millió eurót a kutatás szerint a Bethlen Gábor Alapítványtól kapták, de azt nem tudni, érkezett-e pénz más magyar forrásból is. Az összeg egyébként a Kárpátokon túli terület helyi kormánya éves költségvetésének másfélszeresét teszi ki, és nagyjából megfelel a javasolt repülőtér becsült építési költségeinek. 

Az ungvári keltezésű írás részletesen ismertette a terület történetét, és több példát felhozott arra is, hogy mire költik a Magyarországról kapott pénzt. Önmagában nem szokatlan, hogy kormányok támogatják a külföldön élő nemzeti kisebbségeket, de adatok alig állnak rendelkezésre. 

Ukrajnában sokan állítják, hogy a magyaroknak adott támogatás célja, hogy támogatást szerezzenek vele Orbán kormányának: ezen a véleményen volt Pavlo Klimkin volt külügyminiszter is, de ezt magyarországi tisztségviselők határozottan tagadják. Klimkin kifejtette: a magyarok „azon vannak, hogy mozgósítsák a szavazói támogatást, viszik őket szavazni, a legtöbb ukrajnai magyarnak magyar útlevele van, és a Fideszre szavaz. Idézte a cikk Gulyás Gergelyt is, aki határozottan cáfolta, hogy politikai szándék rejlene a határon túli magyarok támogatása mögött. „Alkotmányos kötelességünk ez a támogatás” – mondta.

Forrás: Hírklikk