Történelmi döntést hozott a Mazsihisz

HírKlikk 2020. február 3. 07:23 2020. feb. 3. 07:23

Történelmi döntés: a Mazsihisz kitárta kapuit a reformzsidó felekezetek előtt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nagy lépést tett azon az úton, amelynek végén valódi, 21. századi zsidó ernyőszervezetté válhat. Tagjai közé fogadta a progresszív, reform-irányvonalat követő magyar zsidó hitközségeket – olvasható a szervezet közleményében.

A progresszív és reformzsidóság szervezetei lassan három évtizede vannak jelen Magyarországon. Közösségeik a leglátványosabban abban különböznek a hagyományos, neológ és ortodox zsidó közösségektől, hogy a nők számára teljes vallási egyenjogúságot biztosítanak.

A közlemény szerint, a Heisler András vezette, döntő részben neológ közösségekből álló Mazsihisz közgyűlése vasárnap úgy döntött, hogy kiterjeszti védőernyőjét a progresszív közösségekre is. A jövőben még komolyabban veszi ernyőszervezeti küldetését, Így vált társult taggá a szervezetben a Szim Salom progresszív zsidó egyesület és a Bét Orim reformzsidó hitközség.

A Mazsihisz kitüntetett feladatának tekinti, hogy – a neológia hagyományosan magyar hagyományának megőrzése mellett – a változó világra nyitott zsidóság érdekképviseleteként a zsidóság minden irányzatát befogadó szervezetté váljon.

Forrás: MTI