Tűzijáték a Várban, helikopterek a földön, halottak a Dunában

Föld S. Péter 2019. június 1. 12:43 2019. jún. 1. 12:43

Az terjed a Facebookon, hogy május 31-én, pénteken este tűzijáték volt a Várban. Petárdák is durrantak, valakik nagyon örülhettek valaminek. Többen megjegyezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök aznap ünnepelte 56. születésnapját. Ha valóban volt tűzijáték, nem valószínű, hogy a parádés pirotechnikai program ezzel a nevezetes eseménnyel volt összefüggésben. Az viszont biztos, hogy nem messze a miniszterelnök Várbeli munkahelyétől, halottak voltak a Dunában. Többségében koreai turisták, akiket egy kirándulóhajón ért utol a halál szerda este. A felkutatásukra rendszeresített mentőhelikopterek a földön maradtak.

„Az időjárási körülmények nem tették lehetővé a helikopterek bevetését" – ezt közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Népszava kérdésére, miután a lap újságírói arra szerettek volna választ kapni, hogy szerda este a Hableány kirándulóhajó elsüllyedése után miért nem vetették be a gépeket mentéshez és az áldozatok kereséséhez. A lap egy repülési szakértőt is megkérdezett, aki szerint bár esett az eső, nem voltak extrém rossz időjárási körülmények.

Az MD902-es helikopterekkel 2017 elején dicsekedett el az ORFK, amikor egy közleményben arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy „olyan robotpilóta van rajtuk, ami segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A gépeken olyan hőkamerás kutató-felderítő rendszer is van, ami segíti az eltűnt emberek felkutatását.”

Most valamiért úgy ítélték meg az illetékesek, hogy a gépek szerda este nem tudnak felszállni. Tényleg ramaty idő volt, szakadt eső. De túl ezen, más rendkívüli légköri jelenség nem volt tapasztalható, talán meg lehetett volna próbálni kimenteni az esetleges túlélőket, kiemelni a vízből a halottakat.

Lehet, hogy mégsem annyira univerzálisak ezek a helikopterek, mint azt elsőre gondolnánk. Menekültek felkutatására például kiválóan alkalmasak, mert nagy területet tudnak erős fénnyel bevilágítani, ha egy kukoricásban megbújó család kerül látókörükbe, úgy észreveszik, mint a huzat.

Amúgy meg, tényleg meg kell védeni a határokat, hogy illetéktelenek ne tehessék be hozzánk a lábukat. Persze, a jó hírnevünk védelme is nagyon fontos. Mert, valljuk be, furcsa volt pénteken este, hogy miközben a miniszterelnök rezidenciájától néhány százméternyire halottak hevertek a Dunában, a mentésükre, felkutatásukra rendszeresített helikopterek a földön maradtak.