Újabb szintre lépett a választási törvény buherálása

HírKlikk 2020. november 24. 16:10 2020. nov. 24. 16:10

A kormánypárt nem akarja a véletlenre bízni a 2022-es országgyűlési választás eredményét.

Tovább döntené önmaga felé a Fidesz-KDNP a 2022-es parlamenti választás pályáját – legalábbis egy olyan független képviselői módosító javaslatot támogattak az igazságügyi bizottságban, amely az eddigieknél is szűkebbre szabná az ellenzéki erők mozgásterét – írja a Telex.

Volnár János módosító javaslata alapján, legalább 14 megyében és Budapesten legalább 71 egyéni választókerületi jelölt állítása kellene az országos pártlistához. Ezzel ismét az országos lista felállítását nehezítené meg a kormány.

Két hete Varga Judit igazságügyi miniszter állt elő ugyanezen ötlet egy egyszerűbb változatával a november 10-én éjfél előtt egy perccel benyújtott módosítójában még legalább 9 megye és Budapest, illetve legalább 50 egyéni jelölt szerepelt. Úgy fest, ezt a változatot nem találták elegendőnek a hatékony ellenzéki összefogás ellehetetlenítéséhez.

A Varga-féle javaslat alapján, még két ellenzéki lista is kifért volna 53-53 egyéni jelölttel, de a mostani módosítónak köszönhetően, ezt már nem lehet kivitelezni úgy, hogy az ellenzéki képviselők ne rivalizáljanak egymással.