Vége lehet az uniós pénzek orbáni osztogatásának

HírKlikk 2021. március 8. 18:55 2021. márc. 8. 18:55

Az Európai Néppárt sokáig nem tudta magát elhatározni az Orbán Viktor elleni fellépésre, de a héten maga Orbán vetett véget a szomorújátéknak azzal, hogy kiléptette képviselőit az EPP frakciójából – írta a vezető német konzervatív lap. Az előfizetőknek szánt cikke rámutat: eddig a kereszténydemokraták védték őt, miközben odahaza lebontotta a jogállamot, s hagyták, hogy Orbán az uniós pénzekből mindenféle rokonokat és barátokat lásson el. De ennek most előre láthatólag vége.

A Fidesz a pártcsaládot ezzel még nem hagyta el, de ott már régen az asztalon van egy indítvány a kizárására, és erről a legközelebbi olyan ülésen döntenek, amelyen személyesen vehetnek részt a képviselők, vagyis várhatóan júniusban. Minden a válásra utal. 

Az EPP frakció a héten vesztett 12 szavazatot, de továbbra is a legnagyobb politikai erő. Még nyert is valamit: nevezetesen világossá tette a kurzusát, ami Európa-párti és kereszténydemokrata. Ezzel szemben Orbán egy nacionalizmusból, jobboldali populizmusból és – ahogyan ő mondja – „illiberális demokráciából” álló durva keveréket képvisel, ez pedig politikai tehertétellé vált az EPP számára. A válás elkerülhetetlen volt. 

Az Orbán-félék inkább maguk távoznak, mint hogy hagyják magukat kitenni, politikailag azonban ez a lépés a magányba vezet.  Az EU-ban a pártok kettős szerepe abban áll, hogy egyrészt megszervezik az európai jogszabályokhoz szükséges többséget, másrészt elősegítik az állam- és kormányfők döntéseinek kialakítását, akik egyeztetnek a csúcsértekezletek előtt. Vannak más érdekcsoportok is, regionális szövetségek, vagy például a „fukarok”, de a természetes szövetségesek többnyire a saját pártcsalád tagjai. Ebből Orbán sokáig profitált. 

A kereszténydemokraták védték őt, miközben odahaza lebontotta a jogállamot. Azt is hagyták, hogy Magyarország nagyvonalú támogatásokat kapjon az uniótól, miközben Orbán odahaza mindenféle rokonokat és barátokat látott el ebből. Ennek most előre láthatólag vége. Hogy ez milyen érzés, azt Orbán láthatja Jaroslaw Kaczynski példáján. Ő az egyetlen olyan vezető, aki nem a három nagy frakció valamelyikében foglal helyet, ez az egyik oka annak, hogy Varsó már Magyarországnál régebben pellengéren áll, noha a PiS sokkal rövidebb ideje van hatalmon, mint a Fidesz – írta a szerző, aki ismertette, hogyan lépett fel az EU Varsó ellen. 

Orbánt az EPP-ben legutóbb még támogatta a szlovéniai Janes Janza és asz osztrák Sebastian Kurz, de ezt mostantól ők is kétszer meggondolják majd. Marad tehát Kaczynski, a másik outsider. Vele Orbán novemberben szövetségre lépett a jogállamisági mechanizmus bevezetésének megakadályozására, de ez csak rövid ideig tartott, mert Varsó számára mégiscsak fontosabbnak bizonyult a nemzeti érdek, mint a vazallusi hűség. „Orbán mostantól gyakrabban érzi majd magát olyan magányosnak, mint akkor” – írta a lap.

Forrás: Hírklikk