Washington leleplezte az orosz propaganda-kampányt

Nagy Mariann 2024. szeptember 7. 07:15 2024. szept. 7. 07:15

Az amerikai hírszerzés megállapításai szerint a Kreml Donald Trump elnökké választását támogatja, mert azt reméli, hogy az nem segíti tovább Ukrajnát. Az óriási összegekkel pénzelt hamis hír-kampányt az orosz kémszolgálatok mellett Putyin elnök stábjának helyettes vezetője irányítja. Az illetékes hatóságok bejelentették: széleskörű intézkedéseket tesznek, hogy visszaszorítsák az orosz befolyási kísérleteket, megakadályozzák az amerikai választók megtévesztését. A bejelentett intézkedések között vádemelések, szankciók, propaganda-portálok kiiktatása szerepel. Az elhárítás az idén nehezebbnek bizonyul, mivel bizonyos amerikaiak, különösen Trump támogatói úgy látják, hogy az orosz dezinformáció elleni fellépés az ő nézeteiket próbálja cáfolni, közölték illetékes kormányemberek.

Egy, az amerikaiak birtokába jutott orosz dokumentumból kitűnik, hogyan kívánják Moszkvából befolyásolni az amerikai elnökválasztást. A célpontok azok az államok, amelyekben – a két oldal közötti minimális különbség miatt – eldőlhet a választás. Emellett célba vesznek kifejezetten konzervatív többségű államokat is, valamint a hispán, a zsidó választókat, nemkülönben megcélozzák a videó-játékokkal foglalkozó portálokat. A „Doppelgaenger” (hasonmás) fedőnevű kampányt Szergej Kirijenko volt orosz miniszterelnök, Putyin stábjának első helyettese vezeti. A hamis hírportálok többek között az amerikai Fox News tv-hálózat és a Washington Post képében jelentek meg az interneten – Moszkva nézeteit propagálva. 

Washingtonban az igazságügy-miniszter bejelentette: vádat emelnek az RT (Russia Today), a moszkvai állami propagandaadó két munkatársa ellen, akik amerikai média-vállalatot használtak hamis hírek terjesztésére. A Tenet Media nevű, Tennessee államban működő céget egy népszerű, konzervatív kommentátor, Lauren Chen és férje Liam Donovan alapította. Mindketten amerikai állampolgárok. A kínai származású asszony Kanadában született, ott tanult szociológiát, majd divat-újságíróként futott be sikeres pályát, túlsúlyos nőknek szóló tanácsaival. Munkásságáért díjat is kapott és különösen jól ismert Kanadában. Honlapja szerint sokfelé élt már a világban, így Sanghajban is. Férjével egy sor céget hoztak létre, azok révén folyt be a pénz. Mint kiderült, a vállalkozás több munkatársának nem volt tudomása arról, ki finanszírozza a céget.

A Tenetet tavaly novemberben alapították és a YouTube szélsőjobboldali tartalmai követőinek körében nagy lelkesedéssel fogadták. Mint kiderült, a konzervatív média influenszerek óriási összegeket keresnek. Egyiküknek, aki a több csatornával is rendelkező Tenetnek dolgozik, 2,4 millió követője van, 500 ezer dollárt kapott azért, hogy hetenként négy videót készítsen a Tenet számára, míg egy másik darabonként 100 ezerért készítette a videókat. A nyomozás megállapította, hogy a cég szponzorai között emlegette az „oroszokat”.

A vádemelés megnevezte az RT két orosz munkatársát, Konsztantyin Kalasnyikovot és Elena Afanaszjevát. Azok 10 millió dollárt fizettek titokban a Tennessee-i társaságnak, mely ennek fejében kétezer angol nyelvű videót helyezett el a YouTube-on, a TikTokon, az Instagramon és az X-en. Az Igazságügyi Minisztérium felmérése szerint ezeket a videókat csak a YouTube-on 16 millióan nézték meg. Afanaszjeva egyébként arról nevezetes, hogy a márciusi moszkvai terrormerénylet után ő irányította az RT kampányát, amely azt terjesztette, hogy a robbantásért az ukránok voltak felelősek. Szankciókat léptettek életbe Margareta Szimonyannal, az RT főszerkesztőjével és helyettesével szemben is. A Külügyminisztérium öt orosz állami adó munkatársaira vízumtilalmat rendelt el. Egyidejűleg a Pénzügyminisztérium szankciókat léptetett életbe az ANO Dialog, egy orosz (állítólagos) civil szervezet ellen, amely a titkos hálózatot működteti.

A Külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott föl az amerikai választással kapcsolatos külföldi beavatkozásra vonatkozó információkért. A tárca különösen két internetes portál ügyét akarja felderíteni. Egyikük neve „Russian Angry Hackers Did It”, azaz „oroszok csinálták”. Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI egyidejűleg nyomoz amerikaiak után, akik tudatosan terjesztették a Kreml hamis híreit. Mint hangsúlyozták, nem kívánják a szólásszabadságot korlátozni, csak olyanok ellen lépnek fel, akik tudatosan, szándékosan terjesztik a dezinformációkat.

A 2016-os elnökválasztáson az amerikai hírszerzést váratlanul érte, amikor kiderült, hogy Moszkva Trump megválasztását támogatja, így nem tudták idejében figyelmeztetni a közvéleményt. Azóta, mint Washingtonban megerősítették, a hírszerzés keményen lép fel nem csak az orosz, hanem a kínai és íráni befolyásolási erőfeszítések ellen is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom