A Facebook világszerte csapást mér az ellenzéki nyilvánosságra

Puzsér Róbert 2021. február 1. 05:35 2021. feb. 1. 05:35

Sejteni lehetett, hogy Donald Trump letiltása nemcsak azért szimbolikus lépés, mert a technológiai szektor elnémította a világ legbefolyásosabb trollját, hanem azért is, mert ez a gesztus egyértelműen megmutatta, hogy Mark Zuckerberg mennyire szánja-bánja, hogy Trump és a Brexit támogatásával jó pénzért kiszolgáltatta a politikai nyilvánosságot a populistáknak. A Facebook az amerikai elnök oldalával kezdte a tisztogatást, az ezt övező üdvrivalgás pedig azt jelezte, hogy a techcég a cenzúra következő fázisába léphet.

Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a jövőben a Facebook visszaszorítja felületein a közéleti tartalmakat és a politikai diskurzust. A cégalapító elbüszkélkedett: munkatársai épp azon dolgoznak, hogy a jövőben minél kevesebb politikai vélemény kerüljön a felhasználók elé.

Félreérthetetlen, hogy miután Zuckerberg eladta a Cambridge Analytica nevű cégnek a felhasználók adatait, az Egyesült Államok elmúlt négy évét és Nagy-Britannia uniós tagságát, most kétségbeesetten menekül politikaformáló szerepéből, mielőtt még cégét a meghackelt államok sietve feldarabolnák vagy közművesítenék. Érdemes ugyanakkor feltenni a kérdést, hogy milyen következményekkel járhat ez az intézkedés azokra az országokra nézve, amelyekben a kormányok korlátozzák a politikai nyilvánosságot. Mit ígér ez az intézkedés a magyarországihoz hasonló illiberális autokráciák ellenzéki állampolgárainak, s mit ígér a világi és vallási diktatúrák politizáló lakosságának? A válasz egyszerű, mint egy pofon: sokkal nehezebb lesz ellenzéki tartalmakkal széles tömegekhez eljutni. A közösségi médiában a politika még az eddigieknél is inkább azon csoportok függvénye lesz, amelyeknek lesz pénzük hirdetni, s elsősorban azoké, amelyeknek korlátlan pénzük lesz hirdetni – ez a kör pedig a Föld egyetlen országában sem ellenzéki.

Mark Zuckerberg a világ demokratikus, autokratikus és diktatórikus kormányai elé egyaránt a status quo fenntartásának ajánlatát teszi le: a Facebook nehezíteni fog minden rendszerellenes szervezkedést, gátolni fog bármilyen polgári ellenállást – ez a szándék pedig kiválóan egybeesik a nyugati politikai mainstream és a multinacionális tőke érdekeivel. Ki kell szorítani a rendszerellenes álláspontokat – legyenek azok akár szélsőjobbos, akár szélsőbalos, akár szélsőliberális, akár sötétzöld vélemények. Ideje, hogy az elit végre ne fenygetésnek lássa a Facebookot, hanem megbízható partnernek bármilyen elitet érő kihívás elfojtásában – ideje, hogy az elit végre olyan platformnak lássa a Facebookot, amely csakis vele üzletel, és ahol okosan elköltött pénze valóban megtérül. Érdemes Mark Zuckerberg tenyerébe csapni – persze csak annak, aki nem akar úgy járni, mint az épp leköszönő amerikai elnök.