Amikor a fagyi visszanyal: csak nem magáról (is) beszélt Orbán?  

N. Vadász Zsuzsa 2024. július 19. 15:20 2024. júl. 19. 15:20

„Az európai politika sajátságos, az itthon megszokottól eltérő rendszerben működik: von der Leyen a mi alkalmazottunk, az öné is, igaz, hogy rajtam keresztül, de ez a lényegen nem változtat” – ez volt Orbán Viktor ma reggeli, a Kossuth Rádióban elhangzott – interjúnak álcázott – kinyilatkoztatásának egyik legütősebb mondata.  Amit azzal is kiegészített, hogy „ő egy alkalmazott, aki az európai költségvetésből kapja a fizetését, amit a tagállamok dobnak össze, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ő egy függelmi viszonyban van”.

Nem mondhatjuk, hogy Orbán Viktor direktben lódított volna. Azt azonban igen, hogy a kommunikáció mindenek feletti célja ismét győzedelmeskedett a gondolkodása és a logikája felett. Nem gondolt ugyanis arra, hogy ez a bombasztikusnak szánt kritikája visszahullik az ő fejére (is).

S hogy miért?

A válaszhoz elég, ha Ursula vond der Leyen bizottsági elnököt behelyettesítjük Orbán Viktorral, s vele kapcsolatban tesszük fel a fenti kérdéseket. Azok megválaszolása ugyanis egyértelmű választ ad arra, miért állítjuk: a fagyi visszanyal.

A három kérdés: 

Ki ő, a miniszterelnök? 

Honnan kapja a fizetését?

Kik dobják össze a fizetését?

Tisztázzuk: a miniszterelnök a miniszterek között az első, a miniszterek pedig nem mások, mint – a szó jelentését és eredeti tartalmát tekintve – szolgák/segédek. A nép által eltartott (rossz esetben kitartott) szolgák, akiknek az őket pozícióba ültető népet kell szolgálniuk, illetve segédkezni abban, hogy a miniszterelnök kiszolgálja őket. 

Így tehát nem csak Ursula von der Leyenre, hanem Orbán Viktorra is áll az eredeti orbáni megállapítás: „ő egy alkalmazott, aki az európai költségvetésből a magyar költségvetésből kapja a fizetését, amit a tagállamok magyar emberek dobnak össze, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ő egy függelmi viszonyban van”.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mint ilyennek, a népet kell szolgálnia, ami már régóta nem mondható el Orbán Viktorról. Szolgál ő is persze, de nem a népet, hanem a saját, szűkebb-tágabb családjának és a kegyenceinek a legkülönfélébb érdekeit. No meg, ki tudja még kiét, ki másét? Tippünk erre azért lenne ...



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom