Amiről a pártatlan MTI elfelejtett beszámolni

HírKlikk 2020. szeptember 16. 08:09 2020. szept. 16. 08:09

Van nekünk a magyar adófizetők pénzéből működtetett Magyar Távirati Irodánk, (a továbbiakban: MTI) amelynek legfőbb feladata, hogy pártatlanul, hitelesen és szakmailag magas színvonalon tájékoztassa az embereket Magyarország és a világ dolgairól. Az MTI ezt a feladatát meglehetősen különös módon értelmezi, mert bár legutóbb beszámolt ugyan a színművészeti egyetemen történtekkel kapcsolatos véleményekről, ám mindezt igen sajátos megközelítésben tette. Gregor Bernadett színésznőt és Balázs Péter színházigazgatót szólaltatták meg, két olyan embert, akik felállva és lelkesen tapsolnak Vidnyánszky Attila és a kormány produkciójának.

„Egyre több magyar művész mondja el véleményét a színművészeti egyetem átalakításáról, köztük Gregor Bernadett és Balázs Péter színművész is – hangzott el kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Balázs Péter szerint egy szűk csoport tüzeli az ifjúságot” – így kezdi a magyar nyilvánosság tájékoztatását az MTI.

Az egyre több magyar művész közül kettőnek a véleményét tartották fontosnak megismertetni a magyar emberekkel. Gregor Bernadett színművésznőét, aki 1991-től 1995-ig volt az intézmény hallgatója, és akit nagyon megviseltek a színművészetin eltöltött évek, „Hozzátartozott a megfélemlítésen, lelki terroron alapuló pedagógiai módszer… A mai napig gyomorgörcsöm van, ha elmegyek az épület előtt”, mondta a színésznő.

Balázs Péternek, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójának nem voltak ilyen szomorú emlékei, de nagyon jól el tudja képzelni, milyen lehetett az a légkör, ami miatt a színésznő a mai napig képtelen gyomorgörcsök nélkül megközelíteni egykori tanodáját. Szerinte „bár ez az ő idejében nem volt divat, de hallott ezekről a módszerekről, amelyek szerinte oktatási szempontból nevetségesek.”

A pártatlan, kiegyensúlyozott, vagyis szakmai minimumként elfogadható tájékoztatás jegyében vártuk, hogy az MTI azoknak a véleményét is közli, akik nem a korábbi módszerek, hanem a kormány és Vidnyánszky mostani erőszakos nyomulása ellen tiltakoznak. Átnéztük a távirati iroda korábbi híradásait, de sehol nem találtuk nyomát annak, hogy például a Madzag Filmegylet tagjai – Barsi Béla, Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Lemhényi Réka, Miklauzic Bence, Pálfi György és Török Ferenc rendezők – elítélték Vidnyánszky kuratóriumi elnökké történő hadrendbe állítását. Ugyancsak hiába kerestük az MTI híradásai között például Kulka János, Koltai Róbert, Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, Molnár Piroska és mások megszólalásait, akik nem Vidnyánszky Attila, hanem a szakmai függetlenségükért kiálló egyetemisták és tanáraik mellé álltak.

Az MTI arról is elfelejtette tájékoztatni megbízóit, vagyis, a magyar adófizetőket, hogy az egyik legismertebb élő rendező, Peter Brook, továbbá olyan sztárok, mint Cate Blanchett és Helen Mirren is egy brit kezdeményezésű, Vidnyánszkyékat elítélő nyílt levél aláírói között vannak. És nem találtuk a távirati iroda hírei között azt sem, hogy 58 magyar tudós és közéleti ember, köztük olyan konzervatívként ismert személyek, mint Jeszenszky Géza, Pálinkás József, Elek István, Körösényi András, Lányi András, Csaba László is az egyetemistákat támogatják. A pártatlanság és a szakmaiság magas fokaként ismert MTI azt sem tartotta fontosnak közölni a magyar emberekkel, hogy 160 író – köztük Bodor Ádám, Egressy Zoltán, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Tóth Krisztina, vagy éppen Visky András – is tiltakozott Vidnyánszky Attila és a kormány módszerei ellen.

Ha már, ahogyan az MTI fogalmazta, „egyre több magyar művész mondja el véleményét a színművészeti egyetem átalakításáról” talán Gregor színésznő és Balázs színigazgató mellett más művészek közül is meg lehetett volna említeni néhányat.

Forrás: MTI