Bayer hovatartozása

Dr. Dávid Ferenc       2021. szeptember 28. 19:25 2021. szept. 28. 19:25

„Ezentúl a briteknek a benzinért is térdelniük kell. Nyugati hétvége: a grazi önkormányzati választást a kommunista párt nyeri, Londonban kamionsofőr-hiány miatt sorban állnak benzinért, Albert Einstein egykori lapjában, a Scientific American-ben pedig arról értekeznek, hogy a Csillagok háborúja filmben a Jedi lovagok a „toxikus maszkulinitást" képviselik. Mi tényleg ezekhez akarunk tartozni?” (Bayer Zsolt)

Az Egyesült Királyság és az USA demokratikus rendszerétől nem szabad hasra esni, de az összes működési hibát figyelembe véve is kimondhatjuk: a két ország többszáz éves gyakorlatából sokat tanulhatunk. Ausztriáról (Grazról) nem kell hosszan mesélni, hiszen magyarok százezrei tudhatják, hogy milyen hely Ausztria és Stájerország fővárosa.

A két nagyhatalommal közös katonai szervezetben vagyunk, nyugati szomszédunkkal tradicionális kapcsolatban állunk. A három – Bayer által – „lekutyázott” gazdag és demokratikus ország tehát szövetségesünk, és remélem, hogy az is marad. A Magyar Nemzet bajkeverő publicistájának kérdésére tehát egyszerű a válasz: mi tényleg ezekhez akarunk tartozni!

Persze lehet máshova is csatlakozni. A Türk Tanács (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán) – ahol most még „csak” megfigyelői státuszban vagyunk – örömmel venné Magyarország teljes jogú tagságát. Lehet kacérkodni Kína és Oroszország barátságával, csak tudni kell, hogy ölelésük általában halálos (lásd Hongkong helyzetét, vagy a Krím-félsziget annektálását). Bayer betegesen vonzódik az antidemokratikus politika kultúrájához és gyakorlatához, de mi – a józan többség – hideglelést kapunk, amikor Orbán az oltásellenes populista brazil ámokfutóval, Bolsonaro elnökkel ölelkezik. Van, aki azt hiszi, hogy odatartozunk?

A rémült Bayer arról nem szól rövid bejegyzésében, hogy mi történt a hétvégén az EU legerősebb államában. Orvos felesége bizonyára erős nyugtatókon tartja a firkászt vasárnap óta, hiszen a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok (!) hasítottak a német választásokon, és most úgy tűnik, hogy Magyarország legfontosabb partnere csavart egyet az eddig megszokott politikai felálláson. Németországgal összefüggésben Bayer még nem meri feltenni a hovatartozásra vonatkozó kérdést. Várja a Főnök iránymutatását, aki pillanatnyilag kivár, de egy SPD-FDP-Grüne – balra hajló – formáció láttán biztosan kukorékolni fog egyet. Akkor aztán Bayer is belendülhet a Magyar Nemzetben és Németország kapcsán is felteheti ostoba kérdését:„mi tényleg ezekhez akarunk tartozni?” Ismételt válaszom rövid: igen.