Egyszer még hálásak leszünk Gulyás Gergelynek, de az titok, hogy miért

Föld S. Péter 2024. április 12. 07:45 2024. ápr. 12. 07:45

Februárban tűnt el Gulyás Gergely a nyilvánosság elől. Először azt lehetett gondolni, hogy rossz fát tett a tűzre, olyankor szokta Orbán az embereit átmenetileg kivonni a forgalomból, de aztán kiderült, hogy még ennél is nagyobb a baj: a kancelláriaminisztert kórházban kezelték. Így aztán nem is tudott egykori barátjával, a politikai porondon akkortájt feltűnt Magyar Péterrel tartani, pedig ő azt ajánlotta Gulyásnak, hogy menjen el vele az ügyészségre tanúskodni. Csütörtökön aztán Gulyás – két hónapnyi távollét után – egy kormányinfó keretében ismét a sajtó rendelkezésére állt. Lehet, hogy még a gerincműtét hatása érződött a miniszteren, de az ATV kérdésére olyan választ adott, aminek az értelmét még a legdörzsöltebb szövegelemzők sem képesek kihámozni.

A rövid párbeszéd a következőképpen zajlott:

ATV: A miniszterelnök úrral beszéltek-e erről az ügyről vagy az egész Magyar Péter-jelenségről? Évtizedek óta barátja volt. És miniszterelnök úr bizalma változott-e?

Gulyás Gergely: Nem láttam jelét ennek. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. (…) Jól jegyezze meg mindenki.

ATV: Hálásak? Miért?

Gulyás Gergely: Nagyon. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.

Ennyi volt a párbeszéd az újságíró és a miniszter között – gondoljon mindenki arra, amire akar. Vagy arra, amire mer. A kormányinfó után többen is megkérdezték e-mailben Gulyás minisztert, vajon hogyan kell érteni, amit a kormányinfón mondott, mire válaszként minden érdeklődőnek ugyanazt a szöveget küldték: „Magyar Péter közéleti szerepvállalásához semmi közöm nincs. Ezt csak annyiban sajnálom, hogy ha lett volna, akkor belátható időn belül a jobboldalon mindenki nagyon hálás lenne nekem.” 

Mielőtt megpróbálnánk a lehetetlent, azaz értelmezni Gulyás miniszter válaszát, azok tájékoztatására, akik esetleg nem tudják, közöljük: Gulyás miniszter és Magyar Péter – nem mellesleg Kocsis Máté frakcióvezetővel súlyosbítva – évfolyamtársak voltak a jogi egyetemen. Annak idején Gulyás mutatta be Magyarnak Varga Juditot, aki később Magyar felesége lett, Gulyás pedig az esküvői tanújuk. 

Ezt még akkor is jó tudni, ha mindez nem visz közelebb Gulyás kormányinfón elhangzott mondatainak megértéséhez. Vagyis ahhoz, hogy „ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.” Eszerint tehát Gulyásnak nincs köze a Magyar Péter által közzétett hangfelvételen hallottakhoz, sem pedig az ebből keletkezett botrányhoz. Vagy esetleg mégis van köze, de azt nem mondja meg, hogy mi, legyen elég annyi, hogy a jobboldalon egyszer még nagyon hálásak lesznek neki.

Nem kell nagyon okosnak lenni ahhoz, hogy belássuk: ennek így nincs semmi értelme. Aminek pedig volna, arra senki illetékes nem válaszol. Például, hogy igazak-e a volt igazságügyi miniszternek a hangfelvételen hallható kijelentései és a kormány bizonyos tagjai valóban belenyúltak-e a nyomozati anyagokba. Igaz-e, hogy a kormány részéről figyelmeztették a Schadl-Völner ügy egyik főszereplőjét, Völner Pált, aki akkoriban Varga Judit helyettese, és mint ilyen, bizalmi embere volt. Azt sem tudjuk, hogy a volt igazságügyi miniszter miért ment el egy olyan gagyi műsorba (Hajdú Péter Frizbijéről van szó) egykori házastársára panaszkodni, ahová egy bizonyos morális minimum felett élő ember nem teszi be a lábát. Mivel vehették rá (mivel zsarolhatták) ezt az értelmes, nyelveket beszélő egykori minisztert, hogy olyat tegyen, amire magától sosem vetemedett volna?

Vannak kérdések és bizonyára válaszok is volnának, de ez utóbbiakat nem kötik az orrunkra. Nekünk, úgy is, mint adófizető nyilvánosságnak, legyen elég annyi, hogy egyszer majd hálásak leszünk Gulyás Gergelynek. 

Nem kicsit, nagyon.